Društvo

Crnogorci u Peroju čvrst most između Istre i Crne Gore

Opseg saradnje između Podgorice i grada Vodnjana u Istri je veliki, a kroz mediteransku dimenziju i turistički potencijal ovi gradoiv su upućeni jedni druge, ocijenjeno je na sastanku direktora Uprave za dijasporu Predraga Mitrovića sa visokom delegacijom grada Vodnjana.
Crnogorci u Peroju čvrst most između Istre i Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović kazao je da je njihov grad nastao i dugo opstao sa svojim osobenim karakteristikama srednjovjekovnog urbano-ruralnog mjesta, da bi poprimio današnji izgled moderne mediteranske destinacije sa bogatom prošlošću.

“Opština Vodnjan danas obuhvata Peroj, Galižanu, Barbarigu i Gajanu. U ovoj multikulturnoj sredini harmonično žive Hrvati, Crnogorci i pripadnici italijanske, srpske i romske nacionalne manjine, koji su organizovani u okviru svojih nacionalnih vijeća”, dodao je on.

Predsjednik Društva perojskih Crnogoraca “Peroj 1657” Miodrag Popović podsjetio je da je ovo najstarija enklava Crnogoraca u dijaspori, dok je Mitrović naglasio da Crnogorci u Peroju predstavljaju čvrsti most saradnje između naših država i kultura i istakao njihov značaj i doprinos lokalnoj sredini, skladu i interkulturalnoj harmoniji, kao primjer uspješne integracije sa dubokim korijenima.

Mitrović je, takođe, upoznao goste sa brojnim aktivnostima koje Uprava za dijasporu sprovodi, kao i o planiranim programima za naredni period, među kojima Društvo perojskih Crnogoraca “Peroj 1657” ima nezaobilazno i zasluženo mjesto.

Portal Analitika