Region

Brnabić: Doći ću na Kosovo kad budem željela, čude me Pacolijeve izjave jer on nije došao iz šume

 Srpska premijerka  Ana Brnabić izjavila je da vjeruje da će joj, kada bude željela da ide na Kosovo, to biti omogućeno, bez obzira na izjave prištinskih zvaničnika.
Brnabić: Doći ću na Kosovo kad budem željela, čude me Pacolijeve izjave jer on nije došao iz šume
Portal AnalitikaIzvor

"Nisam naročito zabrinuta zbog takvih izjava i vjerujem da će mi biti omogućeno da odem na Kosovo kada to budem željela", rekla je Brnabićeva upitana da prokomentariše izjavu kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacollija da će joj biti zabranjen ulaz na Kosovo "dok slijedi rasističku ideologiju".

Ona je dodala da ne misli da su takve izjave nešto samo protiv nje, Srbije ili regionalne stabilnosti, već su i protiv interesa Albanaca, i ne samo evropskih već i civilizacijskih vrijednosti.

Dodala je da ipak to nije očekivala od Pacolija, jer on nije jedan od "ljudi iz šume" o kojima je govorila.

"Oni su u uniformi bili u šumi, iz nje su izašli i direktno postali dio političke elite u Prištini. Voljela bih da su došli iz nevladinog, civilnog sektora, ali nisu. Pacoli nije izašao iz šume i zato me čudi što se osjetio prozvanim", izjavila je Brnabićeva na zajedničkoj koferenciji sa premijerom Slovačke Peterom Pelegrinijem.

Premijerka je dodala da su lideri kosovskih Albanaca bili optuženi za najteže ratne zločine, ubistva dece, silovanja, ali su oslobođni jer su svi svjedoci ubijeni tokom suđenja.

"To su osobe koje sprečavaju protok robe i u skladu s tim, sljedeći korak im je sprečavanje slobode kretanja. Ako misle da je to u interesu boljeg života na Kosovu, s tim se ne slažem", izjavila je Ana Brnabić i dodala da to žitelje Kosova vraća u 18. vek.

Podsjećamo, Bedžet Pacoli izjavio je da premijerki Srbije Ani Brnabić neće biti dozvoljen ulazak na Kosovo zbog izjava o Albancima, dok je on šef kosovske diplomatije. On je na Fejsbuku objavio da je težak i neprihvatljiv komentar Ane Brnabić, dat u prisustvu šefa delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija, "da se radi o ljudima koji su došli iz šume".

"Ovaj institucionalizovani rasizam u Srbiji ima suštinu u bolesnoj ultranacionalističkoj ideologiji koju promoviše Vlada Ane Brnabić. Vjerujem da Evropa shvata sa kakvim ljudima imamo posla, sa onima koji su podržavali masovna ubistva i negiraju ratne zločine izvršene od strane Beograda u bivšoj Jugoslaviji", napisao je Pacoli na Fejsbuku.

 

Portal Analitika