Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Ivanović sa predstavnicima mađarskih ministarstava odbrane i vanjskih poslova, Gergelijem i Starajem

Ivanović sa predstavnicima mađarskih ministarstava odbrane i vanjskih poslova, Gergelijem i Starajem

Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane, mr Ivica Ivanović, sastao se danas sa zamjenikom državnog sekretara za odbrambenu politiku u Ministarstvu odbrane Mađarske, dr Nimetom Gergelijem i državnim sekretarom za bezbjednosnu politiku u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine te zemlje, dr Peterom Andrašem Starajem.
Ivanović sa predstavnicima mađarskih ministarstava odbrane i vanjskih poslova, Gergelijem i Starajem
Portal AnalitikaIzvor

Direktor Ivanović je izrazio zahvalnost na sveobuhvatnoj podršci koju je Mađarska pružila Crnoj Gori tokom korijenitog reformskog procesa u okviru njenih evroatlantskih integracija, kao kontakt Ambasada za NATO, te istakao da je jačanje saradnje sa saveznicama jedan od prioriteta naše zemlje kada je u pitanju politika odbrane i bezbjednosti.
On je apostrofirao kvalitetnu i sadržajnu saradnju dvije zemlje, ulogu Crne Gore kao kredibilnog i pouzdanog saveznika u okviru Alijanse, aktivan doprinos Vojske Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti, te posvećenost naše zemlje aktivnoj promociji NATO politike otvorenih vrata i jačanju stabilnosti Zapadnog Balkana. 
Gergeli je istakao da je Mađarska posvećena jačanju savezničkih odnosa uz davanje punog doprinosa bilateralnim i multilateralnim projektima koji jačaju efikasnost nacionalnih sistema odbrane. On je kazao da Crna Gora predstavlja primjer u regionu kada su u pitanju evroatlantske integracije, a da je reforme koje je sprovela u cilju unapređenja sistema odbrane, preporučuju kao pouzdanog saveznika.
Staraj je iskazao zadovoljstvo intenzivnim bilateralnim odnosima dvije zemlje, ističući da iskustvo Crne Gore, njen istorijski ulazak u NATO i odlična pozicija na putu ka EU predstavljaju dragocjen uspjeh ne samo za Crnu Goru, već za cijeli region Zapadnog Balkana. 
Tokom sastanka sagovornici su razgovarali i o regionalnim izazovima, ilegalnim migracijama, kao i nedavno održanim izborima za Evropski parlament.
 

Portal Analitika