Društvo

Mediji često presuđuju prije suda

Mediji u Crnoj Gori skloni su iznošenjem suvišnih detalja o zločinu i presuđivanjem osumnjičenom prije sudskog epiloga kako bi  zadovoljili ljudsku potrebu za znatiželjom, jedan je od zaključaka istraživanja »Etički izazovi u poštovanju pretpostavke nevinosti u izvještavanju medija o kriminalu, istrazi i sudskim postupcima«, koje je danas predstavio Institut za medije Crne Gore.
Mediji često presuđuju prije suda
Portal AnalitikaIzvor

Autorka istraživanja, Dušanka Pejović je navela da su mediji dužni da poštuju jedno od osnovnih ljudskih prava kakva je pretpostavka nevinosti, jer u “suprotnom na sebe preuzimaju ulogu istražnh organa, tužioca i sudija”.

duska

Advokat i ekspert Savjeta Evrope za slobodu izražavanja Siniša Gazivoda je na predstavljanju istraživanja ulazao da “svi u Crnoj Gori drastično krše pretpostavku nevinosti”, ali da je u sudskoj praksi “zanemarljivo malo takvih slučajeva, jer građani i pravni profesionalnci ne prepoznaju” da je prekršeno ovo pravo.

On je ukazao na bogatu praksu Evropskog suda za ljudska prava u odnosu na to ko krši pretpostavku nevinosti i u tom smislu naveo da to najčešće čine: sud i pravosudni organi, kroz saopštenja i svoje odluke, javni funkcioneri, mediji i “svi ostali”.

Advokat Gazivoda je apelovao na medije da svojim izvještavanjem “mogu doprinijeti odgovornom odnosu cijelog društva prema sprovođenju pravde i pravičnog suđenja« i time preduprijediti podnošenje tužbi.

sinisa

Direktorka Institita za medije Olivera Nikolić je kazala da je riječ o mini istraživanju i da im nije cilj da ocjenjuju stanje etike u poštovanju pretpostavke nevinosti tokom izvještavanja, niti da presuđuju ko je krši i tako obezbjeđu više publike i konzumenata svojih sadržaja.

“Naša namjera jeste da otvorimo javnu debatu o izazovima u poštovanju pretpostavke nevinosti u medijima, i da doprinesemo podizanju svijesti o značajnoj ulozi medija i o tome koliko novinari svojim etičkim izvještavanjem mogu doprinijeti odgovornom odnosu cijelog društva prema sprovođenju pravde i pravičnog suđenja”, navela je ona.

U istraživanju se navodi da su izazovi u poštovanju pretpostavke nevinosti najčešći u naslovima tekstova i uglavnom su proizvod uredničkih odluka.

Mnogi su saglasni da je senzacionalizam razlog izvještavanja o osumnjičenom kao krivcu, dok s druge strane urednici kao opravdanje navode manjak prostora u opremi teksta. Ipak, stiče se utisak da je senzacionalističkim naslovima medijima važnije da privuku više publike nego da zaštite pravo pojedinca da se smatra nevinim sve dok se na sudu ne dokaže suprotno, navodi se u zaključcima.

Kako se dodaje, na probleme u primjeni tog etičkog načela u sadržini tekstova uglavnom se nailazi do stupanja optužnice na pravnu snagu nakon čega slučajevi kršenja postaju rjeđi.

Analiza studije slučaja u ovom istraživanju se odnosila na slučaj djevojke S.V. koja je osuđena na kaznu zatvora zbog napada na sutkinju kotorskog suda, koji je karakterističan i zbog komentara crnogorskih i srpskih zvaničnika i predstavnika pravosuđa o tom slučaju tokom trajanja krivičnog postupka.

 

 

 

 

Portal Analitika