Crna hronika

Piperović predložio povlačenje optužnice u slučaju Telekom

Advokat Zoran Piperović juče je u podgoričkom Višem sudu predložio da se optužnica protiv bivših čelnika Telekoma Olega Obradovića i Miodraga Ivanovića povuče nakon što je specijalni tužilac saopštio da nema primjedbi na Ugovor o konsultatnskim uslugama koji su ovi okrivljeni sklopili sa kompanijom  ,,RawleighTrading“ (Roli) iz Londona.
Piperović predložio povlačenje optužnice u slučaju Telekom
B.R.
B.R.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Sa druge strane, specijalni tužilac Saša Čađenović pojasnio je da on nema primjedbi na sadržaj ugovora već na ispunjenje ugovorenih obaveza, a kako se to navodi u optužnici.

Proces vodi sutkinja Evica Durutović.

Obradović i Ivanović se terete da su zloupotrebom službenog položaja oštetili Telekom i pribavili korist 2,3 miliona eura kompaniji ,,RawleighTrading“ (Roli) iz Londona na ime fiktivnog ugovora o konsultantskim uslugama ispitivanja tržišta telekomunikacija u Jugoistočnoj Evropi.

Osim ovog ugovora, sutkinja Durutović je prezentirala i Odluku o sistemu kolektivnog potpisivanja u kompaniji Telekom od jula 2005. godine, računi od 28.oktobra i 30.decembra 2005. godine kojima je Monet u dva navrata isplatio kompaniji ,,Roli“ dogovoreni iznos za usluge ispitivanja tržišta.  Provedeni su dokumenti izvršenja doznaka u inostranstvu kao i Svift za prenos novčanih sredstava u inostranstvu za obije uplate Moneta kompaniji Roli.

Sutkinja Durutović je ukazala da se na računima na osnovu kojih je Monet isplatio novac za uslugu ispitivanja tržišta nalaze četiri potpisa.

Kako specijalni tužilac Čađenović juče nije sudu dostavio prevod zapisnika sa sjednice borda direktora Telekoma od 27. oktobra 2005. godine na kojoj je odlučeno da se angažuje kompanija za uslugu istraživanja tržišta kao ni prevod same odluke, sutkinja Durutović je po službenoj dužnosti naložila prevođenje ove dokumetacije.

Ona je pojasnila da su za provjeru odbrana Obradovića i Ivanovića ovi dokazi ključni ali i

svjedočenja Slavka Carića, predstavnika manjinskih akcionakra u Telekomu, bivše direktorice finansija kompanije ,,Monet“ Ester Kascardi, i finansijskog direktora Telekoma Andraša Dunajia.

Sutkinja Durutović je naložila pozivanje ovih svjedoka kao i da se od Mađar telekoma pribavi Ugovor o ispitivanju tržišta Jugoistočne Evrope, pod uslovom da ga u toj kompaniji imaju u svom posjedu.

Podsjećamo Obradović je kazao da je ugovor sa kompanijom Roli o ispitivanju tržišta u Albaniji, Kosovu, BiH, kao i Crnoj Gori potpisan sedam mjeseci nakon što je Telekom Crne Gore privatizovan, odnosno prodat Mađar telekomu.

Obradović je pred sudom naveo da je od 15. marta 2005. godine Telekom privatna firma i njome je upravljalo odbor direktora sastavljenog od pet Mađara, predstavnika američkog fonda KKR Slavka Caričića i njega kao predsjednika odbora.

On je pojasnio da je ovaj odbor direktora upravljao kompanijama Monet i Internet koje su bile u stoprocentnom vlasništvu Telekom Crne Gore.

Prema njegovim riječima, angažovanje firme za ispitivanje tržišta u zemljama koje okružuju Crnu Goru inicirao je Dojče Telekom u čijem vlasništvu je Mađar telekom.

Istakao je da on nije donosio odluku da se taj ugovor zaključi, kao i da nije sam određivao da preduzeće Roli odradi zadatu analizu već je tu odluku donio odbor direktora Telekoma Crne Gore uz saglasnost najodgovornijih ličnosti iz Mađar telekoma.

Jednoglasnom odlukom članova borda direktora, 27. oktobra, donosi se odluka da se angažuje kompanija za ispitivanje tržišta i da potpisnik tog ugovora bude izvršni direktor Moneta Miodrag Ivanović s obzirom na to da je ova kćerka kompanija Telekoma trebalo da plati dogovorene usluge.

Nakon što je donijeta odluka potpisan je ugovor i odmah plaćeno 20 odsto dogovorene cijene za konsultantske usluge, dok je ostatak trebalo da bude plaćen tek nakon obavljenog posla.

On je istakao da nijedan cent nije mogao da bude plaćen bez nekoliko finansijskih kontrola i odobrenja odbora direktora. Iz njegovog iskaza moglo se tzakljujčiti da je jedini propust kada je ovaj osao u pitanju omaška radnika koji su bili zaduženi za evidenciju izvještaja analize tržišta u kompaniji Monet.

On je naveo da su ovi izvještaji provo stigli u Podgoricu a zatim proslijeđeni Mađar Telekomu pa potom i krovnom vlasniku Dojče telekomu.

Sledeće suđenje zakazano je za 14. jun.

Portal Analitika