Crna hronika

Potvrđena optužnica protiv monaha Kimpanova

Viši sud potvrdio je optužnicu protiv monaha Gorana Kimpanova kojom se tereti da je počinio teško djelo protiv opšte sigurnosti kada je vozio barku koja se početkom februara ove godine, usled nevremena, prevrnula na Skadarskom jezeru.
Potvrđena optužnica protiv monaha Kimpanova
B.R.
B.R.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Tom prilikom utopili su se bračni par Ratko i Jana Kumburović, njihova kćerka Nina i Darko Vujošević koji je pokušao da spasi tročlanu porodicu.

Prilikom kontrole dokaza koje je uz optužnicu ponudila tužiteljka Danka Đerić, branilac Kimpanova, advokat Jugoslav Krpović nije sporio činjenice da je njegov branjenik bez dozvole upravljao limenom barkom, koja se prevrnula od udara talasa izazvanih iznenadim vjetrom ali je osporio stav tužilaštva da je krivično djelo počinio umišljajno.

Krpović je istakao da se Kimpanov nije bavio komercijalnim prevozom, već isključivo

prevozio ljude od pristaništa na Vranjini do manastira Svetog Nikole u kojem je služio.

Zato je, prema njegovom mišljenju,  stanovište optužnice da je Kimpanov ,,tokom plovidbe od Manastira prema obali, umišljajno, opšteopasnom radnjom i sredstvom izazvao opasnost za život ljudi, pravno neprihvatljiva, nelogična i protivna etici.

„Samo neka bezobziorna osoba, što u savakom slučaju nije Kimpanov, mogla je da dovede sebe i svoje najbolje prijatelje sa umišljajem u životnu opasnost“, kazao je advokat Krpović.

Trudnica Jana Kumburović, njen suprug Ratko i njihova dvanaestodišnja kćerka utopili su se, a talasi su u smrt odnijeli i njihovog prijatelja, Podgoričanina Darka Vujoševića, koji je pokušao da spasi Kumburoviće.

Oni su se čamcem Mitropolije crnogorsko-primorske vraćali ka obali, a prevozio ih je monah manastira Vranjina Kimpanov (43) iz Zrenjanina, svešteničkog imena Teofit, koji je uhapšen nakon tragedije koja se dogodila.

Jedan od putnika u čamcu je ispričao da su prilikom potapanja čamca svi počeli da plivaju, a da su žena i muškarac stradali kada su pokušali da spase dijete, kao i muškarac koji je pokušao da im pomogne.

Monah Neofit je na saslušanju kod tužioca izjavio da nije znao da nailazi oluja, te da mu nije bila namjera da ugrozi bilo čiji život. Kazao je i da mu je neizmjerno žao zbog tragedije koja se dogodila, posebno zbog činjenice što se radi o njegovim prijateljima.

Portal Analitika