Društvo

MIHAILO: Amfilohije podriva Crnu Goru i nasrće na Crnogorce

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo poručio je da mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije podriva Crnu Goru i nasrće na Crnogorce svim mogućim subverzivnim načinima i sredstvima, uključujući i kletvu. Prema njegovim riječima, on poteže to sredstvo mračnog značenja, kojim umišlja da priziva sile zla da se stušte na svakoga ko pokuša da ukloni limeni objekat s Rumije i nelegalno izgrađenu, takozvanu krstionicu, u Tivtu, što je, tvrdi Mihailo, svojevrsna glupost.
MIHAILO: Amfilohije podriva Crnu Goru i nasrće na Crnogorce
Portal AnalitikaIzvor

Amfilohije je ranije kazao da se prokletstvo sa Crne Gore neće skinuti sve dok se ne vrati Njegoševa crkva na Lovćenu.

- Očito, uzor mu je Sveti Sava koji se, pričaju svetosavci, koristio kletvom. Pa je, vele, u Hercegovini prokleo žabe da ne krekeću u barama, jer su mu smetale dok spava. Tom besmislicom, svojevremeno se koristio i patrijarh Mojsije Rajović Čurla, koji je śedio na tronu srpskih patrijarha u Peći od 1712 do 1726. godine. Čurla je u ljeto 1714. godine, iz Bosne, preko čevskoga  vojvode Vukote Vukašinovića, pisao nepokornim Crnogorcima da je Božjom voljom i Sultanovom milošću određen da upravlja “stadom preporučenim mu od Boga.” Na kraju veli da treba da iskažu poslušnost i zatraže milost od velikoga Padišaha, i završava prijetnjom “ako me ne poslušate, znajte da ću na vas bačiti teško prokletstvo sa Zborom koji mi je Bog da s vladikama…i narediću u svoj mojoj jurisdikciji da vas Gospod Bog istraži - naveo je Mihailo.

Kako je istakao, Crna Gora je pretekla i opstala kao država, a Crnogorci se nijesu istražili, nego su, “koliko znamo, zdravo i dobro”.

- Taj ambiciozni i destruktivni čovjek, Amfilohije, koji o zlu misli cijeloj zemlji i svim njenim građanima, namjerava da zemlju pretvori u velikosrpski garnizon. Svetosavska ideologija koju on zastupa, zasnovana je na vulgarnom i feudalnom tumačenju hrišćanstva, koja demokratiju pretpostavlja diktaturi popova. Zato su njegovi svetosavski politički favoriti iz opozicije, opasni ljudi koji streme najvišim dužnostima u zemlji. Jer je djelatnost njihovih partija zasnovana na velikosrpskoj šovinističkoj ideji koja ima ishodište u njegovoj crkvi i njemu lično. Bilo bi mudro da se tome zlu, koje on indukuje i u duhovnoj i u političkoj sferi, i s njim rukovodi, što prije stane na kraj, a njegove kletve će se njemu obiti o glavu - zaključio je Mihailo.

Portal Analitika