Abiznis

Konjević najavio krivičnu prijavu protiv čelnika Agencije za zaštitu konkurencije

Raško Konjević (SDP) najavio je juče da će podnijeti krivičnu prijavu protiv odgovornih u Agenciji za zaštitu konkurencije zato što od decembra prošle godine neće da iskoriste zakonsko ovlašćenje i provjere da li je dodjeljivanje 15 miliona eura tokom 2017. i 2018. bilo u skladu sa zakonom o državnoj pomoći.
Pobjeda
Pobjeda
Portal AnalitikaIzvor

- Oni svjesno ili nesvjesno izbjegavaju, pa onda neka idu u Specijalno tužilaštvo da daju izjave ako neće u Odbor – kazao je Konjević na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, koji se upoznao sa izvještajem o dodijeljenoj državnoj pomoći za 2017.

O ovom izvještaju juče nije bilo rasprave nego je predsjednik Odbora Predrag Sekulić objasnio da će o njemu raspravljati kada Agencija dostavi izvještaj za 2018, za šta je rok kraj drugog kvartala.

Na sjednicu su došli predstavnici Ministarstva finansija koji su trebali da ,,brane“ izvještaj za 2017, čemu se usprotivio Konjević, kazavši da državna pomoć od prošle godine nije u nadležnosti Ministarstva nego Agencije.

- To bi bio presedan da raspravljamo sa ljudima kojima to nije u nadležnosti. Nije dobro ni da čekamo septembar ili oktobar da raspravljamo zajedno sa izvještajem za 2018, nego da dogovorimo raspravu u narednih nekoliko dana. Nije valjda nadležnim u Agenciji problem da jednom u tri mjeseca dođu u parliament - kazao je Konjević i podsjetio da Agencija po zakonu može da vrši naknadne kontrole i donosi rješenja o vraćanju nezakonito date državne pomoći.

- Agencija sada ima mnogo veća ovlašćenja nego što je imala komisija - objasnio je Konjević i podsjetio da je svih dosadašnjih 11 izvještaja ,,branio“ predsjednik komisije.

Sekulić je objasnio da je Odboru izvještaj o državnoj pomoći dostavilo Ministarstvo finansija.

- Nemamo pravnog osnova da zovemo ljude iz Agencije, pa predlažem da se, u okviru izvještaja za prošlu godinu, kad dođu predstavnici Agencije da se osvrnemo i na ovaj za 2017. - objasnio je Sekulić.

ZADNJA ŠANSA

Sekretar Sekretarijata za razvojne projekte Dejan Medojević kazao je da je evidentan zastoj realizacije ugovora o izgradnji turističkog rizorta na Luštici sa kompanijama Nort star i Kapital, koji je potpisan prije deset godina.

Optužio je opštinu da opstruira projekat, jer nije uradila projektnu dokumentaciju, niti je ispunila obaveze gradnje infrastrukture.

- Aneks dva, kojim se tačno definišu obaveze Vlade i investitora i rokovi je zadnje što se odobrava za ovaj projekat. Najbitnije je da završimo naše obaveze, a ako nakon toga investitor bude kasnio slijedi raskid ugovora - kazao je Medojević, odgovarajući na pitanje Konjevića kako su zadovoljni ovom investicijom.

- Ovdje su investitori of-šor kompanije koje nikada nećemo vidjeti, a dobiju sve što zatraže - kazao je Konjević i upitao da li je investitor uložio išta od planiranih 32 miliona eura.

Medojević je odgovorio da se sreo sa vlasnikom Ajastra grupe Muhamedom Alsagerom prilikom nedavnog potpisivanja aneksa dva i da sarađuju sa njihovim pravnim zastupnicima. Konjević je ocijenio da je neko „stavio šapu“ na ovu dobru lokaciju i sad „razvlači državu već deset godina“.

Portal Analitika