Kultura

Grand Prix na Ilustrofest-u Srđi Dragoviću

Na Beogradskoj tvrđavi, Kalemegdanu, ispred Paviljona Cvjeta Zuzorić 23. maja je otvoren Prvi Ilustrofest - Festival ilustracije pod generalnim pokroviteljstvom banke Poštanska štedionica i u saradnji sa JKP Beogradska tvrđava i CEBEF-om (Centar beogradskih festivala).
Designed.rs
Designed.rs
Portal AnalitikaIzvor

Festival je otvoren velikom međunarodnom izložbom najboljih ilustracija iz cijelog svijeta (80 autora, 200 ilustracija u 5 festivalskih kategorija) prema selekciji stručnog žirija u sastavu: prof. Jana Oršolić, prof. Jugoslav Vlahović, Slavimir Stojanović, Dušan Jovović i Alina Mara Vujić.

1-naslovna-ilustrofest-srdja-dragovic

Na otvaranju festivala dodijeljene su nagrade najboljim ilustratorima: Vandi Čižmek (Hrvatska) za najbolju ilustraciju u kategoriji ilustracija knjige, Moniki Lang (Srbija) za najbolju ilustraciju u kategoriji ilustracije u medijima, Jovani Mugoša (Crna Gora) za najbolju ilustraciju u kategoriji ilustracija u dizajnu, Anđeli Janković (Srbija) i Stefanu Grkoviću (Srbija) za najbolje ilustracije u kategoriji lični i društveno-angažovani projekti.

Dobitnik Grand Prix-a najveće nagrade Festivala za najboljeg ilustratora ovogodišnje selekcije je Srđa Dragović (Crna Gora) za sveukupno stvaralaštvo.

9-grand-prix-srdja-dragovic-korifej-5-ziva-ulica

Prema riječima osnivača i direktora Ilustrofesta Anite Todorović ogroman odziv učesnika i stroga selekcija radova (od 2000 pristiglih radova stručni žiri je izabrao 200 najboljih radova koji su izloženi na postamentima ispred Paviljona Cvjeta Zuzorić od 23. maja do 10. juna) ukazuje na veliku potrebu da se da prostor ovoj novoj kreativnoj klasi - mladim ilustratorima koji mogu da stanu rame uz rame sa svetskim ilustratorima i Beograd promoviše kao kreativan grad, mjesto susreta kreativaca iz regiona i svijeta.

Damir Handanović, direktor Centra beogradskih festivala istakao je da je Beogradu potreban jedan ovakav festival koji je jedinstven u cijelom regionu i da je opredjeljenje gradskih vlasti da ovakve kreativne inicijative podrži i ubuduće!

Uz izložbu najboljih ilustracija tokom cijelog trajanja Festivala, na Kalemegdanu na platou ispred Paviljona Cvjeta Zuzorić održava se Bazar ilustracija gdje mladi ilustratori predstavljaju i prodaju svoje ilustracije i upotrebne predmete koje su ilustrovali (tanjire, čaše, torbe, rokovnike…)

12-jovana-mugosa-najbolja-ilustracija-u-dizajnu

Za sve ljude iz struke za vikend je organizovan i kreativni dijalog (okrugli sto) koji je vodio proslavljeni grafički dizajner Slavimir Stojanović u subotu 25. maja ispred Paviljona Cvjeta Zuzorić. Zajedno sa Slavimirom o savremenoj ilustraciji govorili su laureati Festivala Srđa Dragović, Monika Lang, Vanda Čižmek, Anđela Janković kao i sjajni mladi ilustratori iz regona Alja Horvat (Slovenija), Tea Kralj (Slovenija) i Davor Schunk (Hrvatska).

Tokom cijelog Festivala organizovane su besplatne radionice crtanja i ilustracije za decu i odrasle koje vode talentovani mladi ilustratori. Festival ima i humanitarni karakter: neki od najboljih ilustratora koji su gosti Festivala i Beograda, uživo na Kalemegdanu ilustrovaće edukativne igračke koje će potom biti poklonjene deci iz Prihvatilišta za djecu Beograd.

Portal Analitika