Kultura

Kozocid u Narodnom pozorištu u Beogradu

Ekipa autorskog projekta „Kozocid“ Vide Ognjenović, u produkciji Večernje scene Gradskog pozorišta, ispraćena je u utorak veče ovacijama sa scene Narodnog pozorišta u Beogradu. U prepunoj sali bilo je mnogo poznatih lica iz svijeta teatra i kulture, a smijeh i aplauzi iz gledališta tokom cijelog trajanja predstave najbolji su dokaz da je naša predstava prihvaćena više nego odlično.
Kozocid u Narodnom pozorištu u Beogradu
Portal AnalitikaIzvor

Posebne pohvale upućene su za sjajnu igru glumačkog ansambla u kojem su: Milivoje Mišo Obradović, Igor Đorđević, Goran Slavić, Pavle Ilić, Dejan Đonović, Mladen Nelević, Miloš Pejović, Željko Caja Radunović, Danilo Čelebić, Simo Trebješanin, Omar Bajramspahić, Stevan Radusinović, Branka Femić, Maja Šarenac, Ivana Mrvaljević, Dubravka Drakić, Jelena Simić, Katarina Krek, Dragan Račić i Pavle Popović.

Beogradskoj publici oni su predstavili novi dramski tekst Vide Ognjenović koji za polazište ima događaj iz prošlosti nekadašnje Jugoslavije, kada je prioritet petogodišnjeg plana obnove i izgradnje nakon Drugog svjetskog rata bila industrijalizacija zemlje. Stručnjaci su tada procijenili da bi u planinskim krajevima zemlje (Crna Gora, Hrvatska, Bosna) trebalo razvijati drvnu industriju. Da bi se za to stvorili uslovi, morale su se istrijebiti koze jer, prema njihovim proračunima, nanose veliku štetu obnavljanju šuma. U siromašnim seoskim domaćinstvima gdje su koze bile važan izvor prihoda, to je odjeknulo kao kazneni pohod i nastala je velika pometnja…

Osnovna ideja „Kozocida“ je da pokaže da svaka ideologija koja se odvoji od čovjeka i postane sama sebi i sredstvo i cilj, propada upravo na humanoj razini čiju kreativnost nastoji da ukroti.

Pored Vide Ognjenović koja potpisuje tekst i režiju, u autorskom timu su i dramaturškinja Dragana Tripiković, scenograf Geroslav Zarić, kostimografkinja Ljiljana Dragović, kompozitor Zoran Erić, asistent reditelja Zoran Rakočević, asistentkinja scenografa Vladislava Munić Cunnington i asistentkinja kostimografkinje Isidora Ceković.

Gostovanjem u beogradskom u Narodnom pozorištu, najnovija produkcija Gradskog pozorišta uspješno je započela turneju po Srbiji, koju će nastaviti večeras pred šabačkom publikom, a završiti u petak veče u Novom Sadu, gdje će biti izvedena u okviru takmičarske selekcije renomiranog teatarskog festivala Sterijino pozorje.

Portal Analitika