Politika

Kosovo je dom za Crnogorce (VIDEO)

Odnosi Crne Gore i Kosova su prijateljski, a dvije države ostaju dosljedne u realizaciji dobrosusjedskih, evropskih i evroatlantskih ciljeva, ocijenjeno je tokom sastanka crnogorskog i kosovskog premijera Duška Markovića i Ramuša Haradinaja.
Kosovo je dom za Crnogorce (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Dvije zemlje, kako je ocijenjeno u Prištini, ostaju dosljedne ekonomskoj saradnji, posebno razvoju boljeg međusobnog infrastrukturnog povezivanja.

Marković je rekao da je otvaranje Razvojnog centra Crnogoraca u Prištini dokaz da dvije zemlje baštine trajno i suštinsko prijateljstvo, te da su multietnički sklad i multikulturalnost najveća potpora održivosti dvije države.

"Želim da se zahvalim na podršci crnogorskoj zajednici da ona postane vidljiva i vjerujem u budućem periodu da će biti i institucionalno prepoznatljiva", rekao je Marković.

Razvoj infrastrukture je, kako je rekao, ključna pretpostavka i osnova našeg ubrzanog razvoja.

"Čestitam predsjedniku i njegovoj Vladi na rezultatima koje su ostvarili na razvoju putne infrastrukture. I Crna Gora to radi i vjerujem da ćemo u godinama koje slijede dostići i vaš rezultat i vaš napor i da je to najbolji doprinos agendi povezivanja za koju smo se opredijelili u Trstu kada smo potpisali Akcioni plan", rekao je premijer Marković.

Kosovo i Crna Gora, kako je rekao, dinamično razvijaju odnose i partnerstvo.

"Stojimo na raspolaganju našim kosovskim prijateljima da im prenesemo iskustvo i podršku u evroatlantskom i procesu pregovora s Evropskom unijom", rekao je Marković.

Dvojica premijera su se saglasila da današnje otvaranje autoputa od Prištine do granice Kosova i Makedonije ne predstavlja vrijednost samo za te dvije države već za cio region.

"To će ubrzati i povezati Makedoniju i Kosovo sa Crnom Gorom, to će ojačati i unaprijediti kretanje građana i turista i istovremeno dati novu priliku za naša preduzeća i našu privredu", rekao je Marković.

Kosovski premijer Haradinaj rekao je da Kosovo ostaje dom za Crnogorce koji će imati podršku zvanične Prištine.

 

Portal Analitika