Politika

Han: Potrebna snažnija i vjerodostojnija reforma vladavine prava u CG

Evropski komesar za proširenje, Johanes Han, saopštio je danas da je Crna Gora ostvarila napredak u određenim oblastima, ali da je potrebna snažnija i vjerodostojnija reforma vladavine prava.
Foto: JHahnEU Tviter
Foto: JHahnEU Tviter
Portal AnalitikaIzvor

On je na predstavljanju Paketa proširenja za Zapadni Balkan, koji uključuje i godišnji izvještaj za Crnu Goru, rekao da je ovo bila odlična godina za regiona.

„Ostvaren je zapanjujući napredak. Najbolji primjeri su Sjeverna Makedonija i Albanija. Sjeverna Makedonija je postigla Prespanski sporazum i nema bilateralnih sukoba sa susjedima, a Albanija je ostvarila reformu pravosuđa. Usvojili smo mišljenje o kandidaturi BiH. Crna Gora i Srbija ostvarile su napredak u određenim oblastima, ali je potrebna snažnija i vjerodostojnija reforma vladavine prava. Srbiji je potrebno i stvaranje pozitivnog ambijenta za pravno obavezujući sporazum sa Kosovom“, rekao je Han na konferenciji za medije u Briselu.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Federika Mogerini, ocijenila je da su u posljednjih pet godina na Zapadnom Balkanu ostvareni rezultati koje je, kako je rekla, bilo gotovo nemoguće postići.

„Oni su ostvareni zajedničkim radom. Potvrdili smo politiku proširenja kao geostratešku investiciju u interesu Evrope. Evropska perspektiva ostaje pokretač promjena na Balkanu“, istakla je ona.

Mogerini takođe smatra da su Sjeverna Makedonija i Albanija ostvarile najveći napredak.

EK predlaže otvaranje pregovora s ove dvije zemlje. One su odradile svoj dio posla, a sada je na nama da ispunimo svoj dio pogodbe“, poručila je ona.

Portal Analitika