Politika

Marković: Model iz 2016. trebalo da obezbijedi trajnu političku stabilnost

Premijer Duško Marković pozvao je danas ponovo opoziciju na dijalog s Demokratskom partijom socijalista (DPS).
Foto: gov.me / S. Matić
Foto: gov.me / S. Matić
Portal AnalitikaIzvor

„Dijaloga i kompromisa nema bez DPS-a. DPS je realna i stvarna, a ne fiktivna politička snaga. Moto „nikad s DPS-om“ znači – nikada s političkom većinom“, kazao je Marković na premijerskom satu.

Crna Gora je, kaže on, 2016. godine imala model kompromisa (tzv. vlada izbornog povjerenja) po kojem je „planetarno bila poznata“.

To je, kaže, bio jedinstven slučaj u svijetu, da vlada, kada dobije apsolutnu podršku na glasanju o povjerenju, ustupi ključna mjesta (u vladi) opoziciji.

„Sve je išlo dobro dok se nijesu završili izbori, kada je neko drugi htio da ti izbori izgledaju drugačije. Tada nijesmo ostali dosljedni kompromisu i mehanizmu koji je proizašao iz njega, jer je to bio kompromisni model koji je Crnoj Gori trebalo da obezbijedi političku stabilnost za sva vremena. Nema potrebe da se ugledamo ni na Albaniju, ni bilo koga. Imamo mogućnost da taj model pretvorimo u održiv politički pristup. Hajde da se vratimo tome. Ali, ne možete. Čujemo ovih dana ʼnikad s DPS-omʼ i ʼnikad dok je Milo Đukanović predsjednik DPS-aʼ.  Pa neće nama partije nastale prije 10-15 dana ili dvije godine određivati ko će biti predsjednik stranke“, poručio je Marković.

Portal Analitika