Društvo

Marković: Neće biti potrebe da niko brani životom šume, rijeke i jezera

Nema insistiranja na projektima koji se kose sa interesima lokalne zajednice. Neće se gradtii ni vrtići, ni mini hidrocentrale, ni fabrike, ni rizorti tamo gje lokalno stavnovništvo većinski smatra da je to loše za zajednicu, poručio je predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković. 
Foto: gov.me / S. Matić
Foto: gov.me / S. Matić
Portal AnalitikaIzvor

On je, odgovarajući na pitanje Janka Vučinića iz Kluba posebnih poslanika , da li će Vlada uvesti moratorijum na izgradnju mini hidroelektrana (MHE), podsjetio da je Vlada još na početku mandata uvela moratorijum na izdavanje energetskih dozvola, te dodao da će biti stopiran svaki projekat koji ne donosi benefite za stanovništvo i lokalne zajednice.

„Preuzećemo odgovornost, čak i ako se ispostavi da nije bilo formalnih propusta – ni na strani administracije, ni na strani investitora. Građanima je jasno ko će štititi njihova prava. Neće biti potrebe da niko u Crnoj Gori brani svojim životom šume, rijeke i jezera“, istakao je Marković.

Premijer je poručio da na Sinjajevini neće biti nikakve gradnje objekata.

„Izgradnje objekata i ostale infrastrukture koja bi činila stalni vojni poligon nije bilo, niti će biti u planu Ministarstva odbrane. Vojska bi, prosto, koristila u kratkom periodu tokom godine taj prostor, i to isključivo samo za izvođeje vojne obuke. Za ove potrebe, Vojska bi pomogla izgradnju puteva do katuna, a to neće devastirati već ubrzati uređenje cijelog prostora i imati višestruke benefite za stanovnike, a i za ekonomsku valorizaciju potencijala Sinjajevine. Koršićenje tog terena ne može nikako ugrotizi životnu sredinu“, poručio ja Marković na premijerskom satu.

Portal Analitika