Društvo

Dragan Bulatović novi sekretar Balkanske planinarske unije

U albanskom gradu Korča, tokom prethodnog vikenda, od 24.do 26.maja, održana je 20. Sastanak Baklanske planinarske unije. Na sastanku je izabrano novo rukovodstvo koje će voditi Uniju u narednih 4 godine. 
Dragan Bulatović novi sekretar Balkanske planinarske unije
Portal AnalitikaIzvor

Za novog predsjednika izabran je Martin Sholar iz Planinske zveze Slovenije, dok je za generalnog sekretara izabran prof.dr Dragan Bulatović iz Planinarskog saveza Crne Gore. Oni su na navedenim pozicijama zamijenili prof. dr Jovicu Ugrinovskog iz Makedonije i Mirka Detičeka iz Srbije. U novi Upravni odbor pored Šolara i Bulatovića izabrani su Ervin Lipović iz Bosne i Hercegovine, Andrej Ivošev iz Srbije, te dosadašnji predsjednik Jovica Ugrinovski iz Makedonije. U Nadzorni odbor su izabrani Zornica Radonova iz Bugarske, Jani Ziso iz Albanije, Teodoros Tsavdaridis iz Grčke. Urednik BMU Magazina u naredne četiri godine biće Katica Garovska Acevska, dok će tehnički urednik biti Goran Tintoski.
Na dnevnom redu sastanka, pored izbora novog rukovodstva, bio je Izvještaj o pripremama za Balkansko prvenstvo u planinarskoj orijentaciji BMUMOC 2019, koje će početkom oktobra ove godine biti organizovano u BiH. BMU će u avgustu ove godine organizovati ekspediciju  na  gruzijski vrh Tetnuldi 4853 m , a njen lider biće predsjednik Turske planinarske federacije prof.dr Ersan Basar. Takođe, odlučeno je da BMU raspiše nagradni konkurs za najbolje planinarske fotografije, koje će biti objavljene u BMU magazinu. Dogovoreno je i da se nastavi projekati  HPS-a  BMU instuctors  i  PZS-a Guide’s seminars i Ice climbing.  Domaćin  sledećeg sastanka BMU biće Češka, dok će  takmičenje BMUMOC 2020 organizovati Crna Gora. U okviru konferencije svaka asocijacija je imala mogućnost kratke prezentacije svojih aktivnosti.


BMU sastanku u Korči prisustvovali su članovi Prezidijuma Evropske unije planinarskih asocijacija EUMA koje je predvodio  predsjednik Roland Stierle iz Njemačke. Predsjednik Stierle je prezentirao glavne aktivnosti EUMA-e, Jan Bloudek je predstavio program ERASMUS+, dok je Bojan Rotovnik govorio o predlozima za utvrđivanje cijene članarine u narednom periodu.


Sjajan domaćin ovog sastanka bila je Albanska planinarska federacija. Nakon zvaničnog dijela  za učesnike je organizovan turistički obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti  grada Korče i i obližnjeg Voskopoja. Posebno je bio atraktivan obilazak lokalne pivare u kojoj se proizvodi čuveno pivo Korča.

Portal Analitika