Društvo

Mervan Avdović na čelu grada do 17. juna

 Sa devetnaest glasova odbornika vladajuće koalicije (DPS, BS i SD) doskorašnji potpredsjednik opštine Mervan Avdović je ovlašćen za obavljanje funkcije predsjednika opštine do izbora novog predsjednika. 
Mervan Avdović na čelu grada do 17. juna
Nova PobjedaIzvor

On će na toj funkciji biti najduže do 17. juna, kada po članu 66 Zakona o lokalnoj samoupravi ističe rok za izbor novog predsjednika opštine, nakon što je Mirko Đačić podnio ostavku na taj položaj. 

ZAMJERKE 

Iz redova opozicije zamjerili su što Avdović, iako mu je funkcija po zakonu prestala kad i predsjedniku opštine, nije prisustvovao sjednici. Nikola Rovčanin iz Demokratske Crne Gore kazao je da je Avdović trebao da bude na sjednici kako bi građanima objasnio što će se raditi narednih 20 dana. Opozicionari su komentarisali i ostavku Đačića kazavši da se nakon svih obećanja koja je dao i uspjeha koje je najavio, sve svelo na jednu rečenicu: „Podnosim ostavku na funkciju predsjednika opštine.“ 

- Mirko Đačić je izgubio rat za Pljevlja od sopstvene partije. Došao je sa velikim obećanjima da će se kolonijalni odnos Podgorice prema Pljevljima promijeniti, ali ostavkom je Mirko Đačić saopštio građanima ono što opozicija stalno ponavlja – dok DPS ne padne, Pljevlja ustati neće. U prethodnom periodu nijedna investicija nije došla u Pljevlja, nijedno radno mjesto nije otvoreno. Đačić je ostavkom priznao kapitulaciju. Svoju predizbornu kampanju personalizovali ste kroz Mirka Đačića, sa njegovim padom padate i vi – kazao je Rovčanin. 

PODGORICA 

Milan Lekić iz Nove srpske demokratije je istakao da je ostavka Đačića poraz lokalnog DPS-a. 

- Iz Podgorice odlučuju ko će biti predsjednik opštine, ko direktori ustanova, ko direktor Rudnika, Termoelektrane, Uprave za šume. DPS na podgoričku okupaciju ćuti isključivo radi svojih ličnih interesa i privilegija. Pravi odgovor na ostavku Đačića bi bio da ste svi dali ostavke, da su se poslanici povukli iz skupštine, ali vi to nećete uraditi, jer vas vodi lični interes – kazao je Lekić. 

Mirko Đačić podnio je ostavku 17. maja, ali nije želio da govori o uzrocima zbog kojih se odlučio na takav potez. Na čelu Pljevalja bio je od avgusta 2014. godine kada je dobio prvi četvorogodišnji mandat.
 

Portal Analitika