Društvo

Maj 2019. najhladniji u posljednjih 27 godina

 Maj 2019. najhladniji je u posljednjih 27 godina kada je prosječna temperatura iznosila 20 stepeni Celzijusa, a ovog mjeseca prosjek je, za sada, 22 stepena. 
Maj 2019. najhladniji u posljednjih 27 godina
Nova PobjedaIzvor

U Crnoj Gori i narednih dana zadržaće se oblačno i kišovito vrijeme, a stabilizacija vremenskih prilika ne očekuje se, prema riječima meteorologa Branka Miceva, sve do 6. juna na jugu, odnosno na sjeveru do 10. juna 

TEMPERATURE 

- U odnosu na prosječno maksimalne temperature u periodu od 2000. godine, temperatura je za četiri stepena ispod klimatskog prosjeka za ovaj period. To se posebno odnosi na Podgoricu i Žabljak, ali je slična situacija i sa drugim gradovima. Najhladniji maj bilje ži se 1980. i 1992. godine kada je temperatura u prosjeku iznosila 20 stepeni, a ovog mjeseca do danas je to 22 stepena – rekao je Micev za Pobjedu. 

On je podsjetio i da je temperatura prošle godine u posljednjim danima maja prelazila 31. podiok. Komentarišući to što gotovo svakodnevno pada kiša, on kaže da je prethodnih godina isto bilo kišovito. 

- Ima više kiše u odnosu na klimatsko normalno stanje. Na području glavnog grada palo je 80 odsto više kiše u odnosu na klimatsku normalu za maj, dok je na područje Herceg Novog palo neuobičajeno velika količina kiše - oko 266 litara, što je za 160 procenata više u odnosu na klimatsku normalu za ovaj mjesec. Međutim, nije neuobičajen kišovit maj. Najviše kiše palo je 2016. godine, čak 269 litara u glavnom gradu – rekao je Micev. Prosjek za Podgoricu kada su u pitanju kišoviti dani, prema njegovim riječima, je 11 dana. - Do juče je u glavnom gradu zabilježeno 13 kišovitih dana – rekao je Micev. 

UZROK 

Uzrok neuobičajeno nestabilnog vremena za ovaj period, kako objašnjava naš sagovornik, jeste dugotrajna stacionarna ciklonska aktivnost u oblasti Sredozemlja. - To je globalna situacija. Iznad Atlantika imamo polje visokog pritiska koje dovodi do stacionarne meteorološke situacije koja kod nas i u regionu (Centralno Sredozemlje, Mediteran) u dužem vremenskom periodu uslovljava vrlo promjenljive i nestabilne vremenske prilike sa učestalom kišom. Usljed priliva hladnog vazduha u toj ciklonskoj aktivnosti imamo transfer hladnog vazduha sa sjevera Evrope na Balkansko poluostrvo i onda imamo da je temepratura ispod prosjeka. To je takozvani meteorološki poremećaj na sjevernoj hemisferi – rekao je Micev. 

On je pojasnio da ta ciklonska aktivnost funkcioniše tako što se miješaju topli i hladni vazduh. - Topli vazduh je sa sjevera Afrike, a hladni sa sjevera Evrope. Dolazi do mješavine tog vazduha. Kada preovlada hladni onda imamo temperature ispod prosjeka, a kada uzme dominaciju topli odnosno tople struje, onda bude toplije, sparno i vlažno kao što je danas (juče) - pojasnio je Micev.
 

Portal Analitika