Politika

Crna Gora će morati da kuca na više vrata

 Novi sastav Evropskog parlamenta mogao bi otežati komunikaciju Crne Gore sa evropskim strukturama, jer će sada zemlje kandidati morati da kucaju na više vrata, budući da će novi sastav Evropske komisije biti raznovrstan - smatra predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović. 
Crna Gora će morati da kuca na više vrata
Nova PobjedaIzvor

Konačni preliminarni rezultati za Evropski parlament pokazali su da su prva mjesta u ovoj instituciji zadržale tradicionalne partije desnog i lijevog centra EPP, ali da su doživjele ozbiljan gubitak u broju stolica u parlamentu. Liberali su ostvarili značajan rast, a u Francuskoj, Italiji i Mađarskoj desničari. 

- Rezultati izbora nijesu donijeli tektonske promjene, ali je evropska politička scena doživjela značajnu prekompoziciju. Glavna pozitivna vijest je značajan porast procenta izlaznosti, koji govori da se građani EU ponovo interesuju i za budućnost Unije i za svoju sopstvenu perspektivu i to kako će ona biti ostvarena kroz institucije EU. Vidimo rast povjerenja u institucije EU, ali istovremeno i pad povjerenja u tradicionalne, konzervativnije strukture EPP i SD, koje su u drastičnom padu, što je velika opomena za sve partije iz tih grupacija, rekao je Radulović za Pobjedu. 

Gubitak većine koju su četiri decenije u Evropskom parlamentu držali tradicionalni desni i lijevi centar, zakomplikovaće ionako složeni proces odlučivanja u EU. Radulović smatra da je porast krajnje desničarskih grupacija izazvao kontraefekat i mobilizaciju ljevičarskih, liberalnih i „zelenih“ struktura. Tako imamo značajan porast ALDE grupacije sa preko 30 novih mjesta, kao i partija iz grupacije Zelenih, koji su zabilježili posebno značajan porast u Njemačkoj. 

- Vidimo pad povjerenja u tradicionalne političke strukture koje su već dugo na vlasti ili su predominantne u pojedinim velikim zemljama EU, a rast desničarskih esktremističkih stranaka sa jedne strane i ljevičarskih i liberalnih, sa druge. Jedna od dobrih vijesti je što su evropski građani pozitivno reagovali na jačanje desničarskih struktura, da su se mobilizovali i da su dali adekvatan odgovor kroz rast zelenih i liberala, objašnjava naš sagovornik. 

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika