Svijet

Posljednji dan izbora za Evropski parlament

Prvi rezultati izbora za Evropski parlament trebalo bi da budu poznati u ponoć, nakon što građani zemalja članica Evropske unije, koji to nijesu uradili prethodnih dana, danas glasaju. 
Posljednji dan izbora za Evropski parlament
Portal AnalitikaIzvor

Skoro 420 miliona stanovnika širom Evropske unije ima priliku da glasa za buduće poslanike u Evropskom parlamentu.

Posljednje procjene su da će trenutno najveća Evropska narodna partija (EPP) i pored pada sa trenutnih 217 mjesta ostati najbrojnija sa očekivanih 180 poslanika.

Na posljednjim izborima prije 5 godina izlaznost je bila 43 odsto, ali je ovog puta znatno veće interesovanje. Prognoze ne isključuju mogućnost snaženja krajnje desnih populističkih stranka, ali ne na nivou koji bi ugrozio donošenja odluka u Evropskoj uniji.

Rezultati iz svake države članice biće objavljeni večeras poslije zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta u Evropi, pri čemu se birališta posljednja zatvaraju u Italiji u 23 časa.

Poslanici se biraju proporcionalno, tako da manje članice kao što su Malta ili Luksemburg imaju po šest poslanika, dok najviše poslanika Evropskog parlameta dolazi iz Njemačke (96) i Francuske (74).

Prema trenutnim projekcijama, očekuje se da i u novom sazivu Evropskog parlamenta trenutno vodeće snage evropskog desnog i lijevog centra i dalje budu najbrojnije.

 

Posljednje procjene su da će trenutno najveća Evropska narodna partija (EPP) i pored pada sa trenutnih 217 mjesta ostati najbrojnija sa očekivanih 180 poslanika. Za njom dolaze Socijaldemokrate (SD) sa očekivanih 149 poslanika (u odnosu na 188 iz postoječeg saziva), Alijansa liberala i demokrata (ALDE) sa 76 i Zeleni sa očekivanih 57 mjesta u novom sazivu Evropskog parlamenta.

evropaki-parlament-glasanjeOčekuje se i jačanje populističkih stranaka i stranaka krajnje desnice, ali bez značajnijeg uticaja na proces odlučivanja unutar parlamenta.

Imenovanje predsjednika Evropskog parlamenta i 14 potpredsjednika kao i sastavi parlamentarnih odbora, planirano je za 2. jul u Strazburu.

Prema nepisanom pravilu prihvaćenom prošle godine, grupa koja dobije naviše mjesta u Evropskom parlamentu trebalo bi da predloži prvog sa svoje liste za budućeg predsjednika Evropske komisije.

Lider Evropske narodne partije Martin Veber već slovi za novog kandidata za vodeće mjesto Komisije. Istovremeno, zemlje članice, na čelu sa Francuskom, žele da direktno učestvuju u pregovorima oko raspodjele najvažnijih poslova u EU.

 

 

Portal Analitika