Kultura

Sačuvajmo djecu od šou-biznisa

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najneubjedljivije naslove iz filmskog, televizijskog i muzičkog univerzuma bira glumica Jelena Laban.
Sačuvajmo djecu od šou-biznisa
ObjektivIzvor

ZGRABI

FILM

Preferiram filmove sa dobrom glumom, kvalitetnom estetikom i izraženim artizmom. Ne mogu da izdvojim nijedan poseban period u istoriji sedme umjetnosti ili pojedinačni naslov, iako mogu da kažem da najviše volim da gledam drame i horore/trilere.

Mislim da bi trebalo da obraćamo više pažnje na evropski film. Kao dobar primjer navešću poljskog režisera Pavela Pavlikovskog i njegova ostvarenja „Cold War“ (2018) i „Ida“ (2013).

Velika, odavno poznata filmska ostvarenja ne bih pominjala ovom prilikom, nego bih preporučila neka novija. Dopao mi se „Climax“ (Gaspar Noe, 2018) sa porukom o ljudskom rodu koja je poslata na poseban, režiseru svojstven način i „Call Me By Your Name“ (Luka Gvadanjino, 2017), najvećim dijelom zbog izvanredne glume Timotija Šalamea, koji oduzima dah sposobnostima i ogromnim talentom.

TV

Televizija me ne interesuje nešto pretjerano. Vrlo rijetko provodim vrijeme ispred TV prijemnika. Ili nemam vremena ili mi fali uslova ili su mi dostupni programi dosadni. Od serija koje volim izdvajam „Breaking Bad“, „Penny Dreadful“ i „Otvorena vrata“.

Mislim da bi trebalo uključiti više domaćeg umjetničkog sadržaja u TV program. Možda je to uticaj globalizacije, ali ne vidim zašto bi umjetnici sa naših prostora bili manje vrijedni pomena od najčešće pominjanih holivudskih zvijezda.

MUZIKA

Naslijedila sam ljubav prema rokenrolu i hard roku od roditelja, a vremenom se moj ukus orijentisao i prema džezu. Ne mogu biti jednostrana prema muzičkim pravcima, kao ni prema bilo kom umjetničkom žanru. To što je dobro, jednostavno je dobro. Da se ne raspričavam: preporučujem Led Zeppelin.

02-laban

ZAOBIĐI

FILM

Holivud svake godine proizvede gomilu romantičnih komedija kojima svi znamo i početak i kraj, brojne pripovijesti o superjunacima, komercijalne filmove. Zaobilazim ih u širokom luku, mada se trudim da ne budem isključiva iako se i dalje pitam da li zaista postoji toliko filmofila koji obožavaju ovakva ostvarenja.

TV

Rijaliti programi su toksični i degradiraju ljudsko postojanje. Televizijska takmičenja talenata izgubila su kredibilitet. Gledajući djecu koja su ugurana u šou-biznis počela sam da se pitam da li ljudskost više uopšte postoji. Zbog ovakvih sadržaja izbjegavam televiziju.

MUZIKA

Gori od turbo-folka je novi pravac nastao iz njega: kombinacija trepa, nazovi hip-hopa i pjevačkih dionica sa često nelogičnim, užasavajućim, čak i ponekad smiješnim tekstovima. Kako da očekujemo bolju budućnost pored ogromne popularnost ovih pjesama i banalizovanja muško-ženskih odnosa? Moramo da težimo da postanemo ljudi širokih shvatanja.

FOTO: Duško Miljanić

Portal Analitika