Crna hronika

Duševne bolove trpjela 14 dana

Ni jedna strana u sporu po tužbi bivše viceguver nerke Irene Radović protiv guvernera Radoja Žugića i Centralne banke nije zadovoljna mišljenjem vještaka medicinske struke neuropsihijatra Stanka Milića da je Radović 14 dana trpjela duševne bolove jakog intenziteta zbog problema na poslu.
Duševne bolove trpjela 14 dana
PobjedaIzvor

On je na osnovu medicinske dokumentacije i razgovora sa Irenom Radović zaključio da su duševni bolovi mjesec dana bili srednjeg intenziteta, a da će sve do kraja spora biti blagog intenziteta.

Njen advokat Bojan Vuković je prigovorio nalazu i nije dobio odgovor od vještaka kako je došao do te računice, jer se tokom postupka čulo da je Radović mjesecima bila izložena neprijatnostima. Advokat Žugića Miroslav Adžić takođe je prigovorio nalazu ukazujući da je utemeljen na neistinitim percepcijama tužilje. Sudija Mladen Grdinić nije dozvolio da vještak odgovori na Adžićevo pitanje da li je moguće da pacijent saopšti neistinite simptome na osnovu kojih se donose medicinski zaključci, ukazujući da je bazirano na pretpostavkama.

Milić je kazao da je nalaz bazirao na iskazu Radović da nije imala prethodnih duševnih oboljenja i dodao da je teško naći čovjeka koji nije imao stresne situacije u životu. Zastupnica CBCG Tatjana Vujanović Vuksanović kazala je da je prvi izvještaj psihijatra datiran nekoliko mjeseci nakon što je Radović podnijela zahtjev za zaštitu od mobinga u CBCG te da je jasno da su utvrđeni duševni bolovi posljedica nečeg drugog, a ne rada i radnog ambijenta kod tuženog.

Taj pregled je, kako kaže, obavljen četiri dana prije podnošenja tužbe, pa smatra da je riječ o subjektivnom doživljaju tužilje koji se ne može provjeriti laboratorijski ili na neki drugi način. Sudija Grdinić je prihvatio je prijedlog Vukovića da se sprovede pulmološko vještačenje kako bi se utvrdilo da li je vlaga u kabinetu Radović mogla uticati na pogoršanje njenih zdravstvenih problema. Prihvatio je da da se na idućem ročištu saslušaju i zaposleni u CBCG Mirjana Gazivoda i Aleksandar Terzić.

Naknadno bi trebalo da odluči o ostalim prijedlozima za saslušanje, između ostalih i direktora Adiko banke Kristofa Šona, čije razrješenje je, kako u tužbi tvrdi, Žugić tražio bez zakonskog osnova. Do sada su u ovom procesu saslušani Žugić, viceguverneri Nikola Fabris i Miodrag Radonjić, direktor CBCG Radojica Luburić i Darko Bulatović. Niko od njih nije imao saznanja da je Radović bila izložena bilo kakvim pritiscima. Iduće ročište, na kojem će biti prezentovan finansijski nalaz vještaka Zdravke Poleksić, zakazano je za 3. jul.

Portal Analitika