Svijet

Tereza Mej podnosi ostavku 7. juna

Britanska premijerka Tereza Mej saopštila je da će 7. juna podnijeti ostavku na mjesto lidera Konzervativne partije.
Tereza Mej podnosi ostavku 7. juna
euractiv.rsIzvor

Ona je izrazila duboko žaljenje jer nije uspjela da izvede zemlju iz EU. 

Mej je rekla da taj posao ostaje njenom nasljedniku koji će morati da nađe konsenzus u parlamentu. 

To možda i neće biti jednostavno, pošto najveće šanse da je naslijede na čelu partije i vlade imaju političari koji su skloni radikalnom raskidu sa EU.

Mej je danas potvrdila da će ostati tehnička premijerka još nekoliko nedjelja dok poslanici i članovi Konzervativne partije ne izaberu njenog nasljednika, javlja agencija AP.

Novi predsjednik partije automatski će zamijeniti Mej i na mjestu premijera, bez sprovođenja opštih izbora.

Pritisak na Mej da se povuče, zbog neuspjeha da izdejstvuje pristanak parlamenta za sporazum o istupanju iz EU, ove nedjelje je kulminirao ostavkom ministarke Andree Lidsom i javno izraženim sumnjama nekolicine ministara u sporazum o Bregzitu koji je premijerka postigla.

Izbor njenog nasljednika na čelu konzervativaca trebalo bi da traje oko šest nedjelja, a očekuje se da će početi 10. juna, poslije posjete američkog predsjednika Donalda Trampa Velikoj Britaniji.

Mej je 23. maja odložila glasanje u parlamentu o novom nacrtu zakona o Bregzitu koji je predstavila kao posljednju priliku za izlazak iz krize.

Ona je poslanicima ponudila seriju kompromisa među kojima i mogućnost drugog referenduma i privremeni ostanak zemlje u carinskoj uniji sa EU u pokušaju izlaska iz krize nastale nakon što je parlament odbacio sporazum o Bregzitu.

Najnoviji nacrt bio je predmet kritika opozicione Laburističke stranke, euroskeptika ali i vladajuće Konzervativne stranke, što je dovelo do ostavke ministarke zadužene za odnose s parlamentom Andreje Lidsom.

Lidsom je saopštila da "sa velikim žaljenjem i teška srca" podnosi ostavku jer "više ne vjeruje da vlada može da sprovede rezultate referenduma" o Bregzitu iz juna 2016.

Parlament je do sada u tri navrata odbacivao sporazum o Bregzitu koji je Mej postigla sa Briselom.

Iako spisak kandidata za mjesto predsjednika konzervativaca nije zaokružen, svi trenutni favoriti važe za zagovornike radikalnijeg razvoda Velike Britanije od Evropske unije.

Utoliko odlazak Tereze Mej povećava i izglede za novu konfrontaciju Londona i Brisela, koji je u više navrata naglasio da neće biti nikakvih novih pregovora o postignutom sporazumu o  Bregzitu.

Najveće šanse da naslijedi Terezu Mej pripisuju se bivšem ministru inostranih poslova Borisu Džonsonu, koji je 2016. godine bio i jedan od glavnih lidera kampanje ubjeđivanja Britanaca da glasaju za Bregzit. 

Džonson je 24. maja, reagujući na najavu ostavke Tereze Mej, poručio preko Tvitera da je sada "vrijeme da se sprovede Bregzit".

Bivši šef diplomatije se ovih dana našao na meti tužbe biznismena Markusa Bola, koji tvrdi da je Džonson dok je bio gradonačelnik Londona svjesno lagao da Velika Britanija nedjeljno daje Uniji 350 miliona funti (400 miliona eura). Prema navodima Bolovih advokata, Džonson je znao da to nije tačno, ali je ipak odlučio da to ponovi nekoliko puta kako bi obmanuo javnost.

Prema procjeni medija, velike izglede da naslijedi Terezu Mej ima i Dominik Rab, koji je jedno kraće vrijeme, od jula do novembra 2018. godine bio ministar za Bregzit u kabinetu Tereze Mej. 

Rab je podnio ostavku uz obrazloženje da ne može mirne savjesti da podrži sporazum koji je ona sa Briselom postigla o uslovima izlaska Britanije iz EU.

Za budućeg predsjednika stranke, pa automatski i vlade mogli bi da budu izabrani i sadašnji šef diplomatije Džeremi Hant, ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid ili doskorašnja ministarka Andrea Lidsom.
 

Portal Analitika