Košarka

Ključni dan za budućnost ABA lige

Današnja (12 h) skupština ABA lige, koja se održava u Banjaluci u okviru prostorija ,,Aquana centra“ (gradski olimpijski bazen) može biti sudbonosna kada je budućnost regionalnog takmičenja u pitanju. 
Foto: MN Press
Foto: MN Press
Portal AnalitikaIzvor

Kako Arena saznaje, zahtjev za članstvo u ligi uputila su tri kluba - Olimpijakos, Panatinaikos i izraelska Bnei Herzlija. O svakoj od ovih aplikacija će se posebno raspravljati. Očekuje se duga rasprava o incidentima u finalu u sezoni za nama. Budućnost Voli ne odustaje od zahtjeva da se poništi finalna serija sezone za nama, kako bi se obezbijedio legitimitet takmičenja u budućnosti. U dnevnom redu u osam tačaka, koji je poslat u dopisu klubovima članovima skupštine, za sada nema posebno izdvojene rasprave o regularnosti finalne serije Budućnost Volija i Crvene zvezde, odigrane u aprilu. Ona može biti uvrštena već u uvodnom dijelu rasprave. Budućnost Voli na skupštini ABA u Banjaluci predstavljaće predsjednik Dragan Bokan i direktor Slavko Radulović, kao i klupski advokat.

DNEVNI RED

Prva tačka dnevnog reda biće otvaranje skupštine, utvrđivanje prisutnih i zastupanih članova. Druga tačka predviđena je za usvajanje dnevnog reda, potom slijedi usvajanje zapisnika sa prethodne, januarske skupštine. Četvrta stavka tiče se rasprave o Izvještaju o takmičarskoj sezoni za nama, gdje se otvara prostor za raspravu o ABA finalu, te odlukama arbitara i čelnika ABA lige vezanim za incidente na mečevima završnice takmičenja. Potom slijedi rasprava o izboru menadžmenta ABA lige, te rasprava o Pravilniku o radu sudskog odjela takmičenja. Kao sedma tačka ističe se rasprava o dopisima Olimpijakosa, Panatinaikosa i Bnei Herzlije. Posljednja je tačka ,,Razno“ - gdje bi se moglo raspravljati o incidentima na ABA finalu, ako se to ne uvrsti kao posebna stavka dnevnog reda u uvodnom dijelu skupštine. Rasprava o izboru menadžmenta ABA lige može biti posebno interesantna, kao i Izvještaj o takmičarskoj sezoni 2018-19.

DEKLARACIJA CEDEVITE

Očekuje se da podršku za većinu zahtjeva Budućnost Volija demonstrira zagrebačka Cedevita, aktuelni hrvatski prvak. Beogradske Večernje novosti juče su objavile da Cedevita planira da na ABA skupštini danas predstavi pisani dokument, deklaraciju koja će biti ponuđena svim članovima skupštine, sa željom da se pismeno slože sa njenim zaključcima. U dokumentu se, između ostalog, jasno iznosi tvrdnja da su ,,izgredi u finalnoj utakmici u potpunosti košarkaški delegitimirali osvojenu titulu“. To je u skladu sa zahtjevom Budućnost Volija o poništenju finalne serije. Cedevita takođe predlaže da se ,,u minimalno naredne dvije sezone sve međusobne utakmice Budućnost Volija i Crvene zvezde, igraju van država u kojima su ova dva kluba registrovana, odnosno minimalno 400 km od sjedišta, kao i bez prisutnosti publike“. Klubovi se pozivaju da se ograde od načina navijanja i organizacije utakmica, prikazanih u finalnoj seriji, ,,koje ni na koji način nijesu bile u sportskom duhu, niti odražavale osnovne postulate na kojima počiva ABA liga, prvenstveno na ferpleju i nultoj stopi tolerancije na nasilje“ - navodi se u dokumentu Cedevite. Zagrebački klub predlaže da se na skupštini dopune pravila kojima će se organima regionalne košarkaške asocijacije obezbijediti način da brzo djeluju i spriječe događaje koji su pratili finalnu ABA seriju sezone za nama

Portal Analitika