Kultura

Akciozan za osvetom

Nina (šarmantna Ornela Vištica) odmah se uselila u Separeovo srce. I na listu očajnih, tupavo klišeiziranih mala-je-dala ženskih likova prvog i jedinog crnogorskog sitkoma.
Akciozan za osvetom
Objektiv/PobjedaIzvor

Segmenat „Gledali ste...“, koji se vrti uoči emitovanja nove epizode skoro svakog TV serijala, ima funkciju. Logično, trebalo bi da podsjeti gledaoce što su gledali ranije i koji će od već viđenih motiva biti važni za narativ koji slijedi. Ta funkcija do sada skoro da i nije bila potrebna ekipi crnogorskog sitkoma „Dojč caffe“ – iako nijedno „Gledali ste...“ nije preskočeno do sada.

Jer, što će bilo kome podsjećanje na ono što je gledao prethodne subote na drugom kanalu RTCG kad to nešto ničim, osim okosnicom radnje, nije povezano sa prethodnim?

Predrano žensko

Kad, ne lezi vraže, prošle subote dobili smo prilično funkcionalno „Gledali ste...“ I neka to, nego još jedno takvo slijedi naredne sedmice. Epizoda „Osveta Separea“, kao i Tarantinov „Kill Bill“ na koji referiše mali tizer, podijeljena je na dva dijela. Nadajmo se da od njih barem valja taj što još nijesmo vidjeli.

U 11. epizodi Una (Andrea Mugoša) i Mali (Vule Marković) trebalo je da osjete posljedice sopstvenih postupaka. Preciznije, trebalo je da Simon (Dušan Kovačević) kazni izdajničkog druga za ljubavljenje sa njegovom bivšom djevojkom tako što će mu, da citiramo Mihu (Mišo Obradović), ispresavijati, predrati i iskrkati sve žensko, možda i muško u kući.

Simonu, naravno, nije potrebno duže od tri sekunde da objeručke prihvati lošu ideju. Odmah se našao na adresi koju mu je izdiktirao Miha. Nakon što nas je počastio ko zna kojim „komedijaškim“ klišeom sa špijuniranjem kuće, preskakanjem zida, upadanjem u izmet, ušunjavanjem unutra - Simon se našao lice u lice sa rasnom ukućankom Malog.

Nina (šarmantna Ornela Vištica) se odmah uselila u Separeovo srce. I na listu očajnih, tupavo klišeiziranih mala-je-dala ženskih likova „Dojč caffea“.

Magična reza

Poslije Simonovog vapaja „Akciozan sam za tobom!“ i seksa od osam sekundi, uslijedilo je vraćanje u stvarnost. Nina jeste rasna, ali nije ukućanka Malog, nego više nego ljubomornog kriminalca Peđe (blic „javljanje“ Milutina Mime Karadžića).

Scene u kojima njegov bodigard Mrki (Slavko Labović) upada u kuću ne mogu se opisati riječima. Troje ljudi koji bježe dok k'o od brda odvaljeni tjelohranitelj tobož pokušava da otvori nezaključana vrata, da bi na kraju nekako uspio da ih otvori i ne slomivši rezu. Što bi? Magija? Zar je toliko teško izbjeći ili makar prikriti ovakvo prosipanje?

Elem, nakon Mrkijevog upada Simon je brzinski evakusao iz kuće Ninu i njenog sina Marka (Petar Vlahović). Istovremeno, u njegovu kafanu upao je Peđa. Mali i Miha biće zarobljeni sve dok ne odaju Simonovu lokaciju, što autorskoj ekipi „Dojča“ otvara prostor za ono što najviše voli – nove momente vriske, davljenja, pljaskanja i kukanja.

Stisnuta pauza

Vriska je pauzirana do naredne subote, kada ćemo vidjeti Simona, Ninu i Marka u totalno drugačijem okruženju – na jezeru, daleko od gradske vreve i Peđinog ludila. Vidjećemo hoće li autorska ekipa znati da iskoristi priliku da malo osvježi ustajalu atmosferu i na koji način će animirati glavne likove.

Na koncu, možda od Peđinog lika nešto i bude. Mima Karadžić jedva da je progovorio u ovoj epizodi, a ako išta voli, to su uloge ovakvih čomigaša koji se pištolje naokolo parama, ženama i stavom znaš-li-ti-ko-sam-ja.

Bilo bi dobro da se nekako otvori prostor i za Višticu koja je pokazala zavidnu predanosti prilično maloj i stereotipnoj ulozi Nine. Još da se pronašao neko „akciozan“ da to iskoristi... Možda bismo govorili o nekom drugom „Dojč caffeu“. M. IVANOVIĆ-NIKIČEVIĆ

FOTO: Dojč caffe

Portal Analitika