Kultura

Izložba Helga Paris u Dvorcu Petrovića

U ponedjeljak, 27. maja u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Dvorcu Petrovića biće otvorena izložba Helga Paris: Fotografija koja je realizovana kao putujuća izložba njemačkog Instituta za međunarodne odnose u kulturi (ifa) u saradnji sa Centrom savremene umjetnosti Crne Gore i Goethe-Institutom Srbije. Kustoskinja izložbe je Inka Šube.
Izložba Helga Paris u Dvorcu Petrovića
Portal AnalitikaIzvor

Djelo Helge Paris u njemačkoj fotografiji zauzima značajnu ulogu. Izložba donosi 133 crno-bijele fotografije nastale u periodu od 1968-1996. i čini dosad najobuhvatniju izložbu Helge Paris, jedne od najpoznatijih portretistkinja svakodnevice Istočnog Berlina i Istočne Njemačke.

Zanimali su je, prije svega, banalni momenti egzistencije: držanje, pogledi, gestovi, pokreti i prostori, koji svjedoče o okolnostima, pričama i iskustvima ljudi, uključujući pritom i ljude iz skromnih sredina. Tu su tako pobunjena mladež, gosti u kafanama, kao i radnici koji odvoze smeće. Posebno osjećajno približava se osobama, daje im prostor da se razviju i tako stvara slike izuzetne autentičnosti. Pored slika iz Istočnog Berlina, posebno su uzbudljivi i portreti sa putovanja u Transilvaniju na kome je bila početkom 80-ih godina.

Helga Paris je rođena 1938. u Golnovu (Pomeranija) i pripada najistaknutijim fotografkinjama Njemačke. Fotografijom kao medijem počinje da se bavi autodidaktički nakon studija modnog dizajna u Istočnom Berlinu 1964. Kao samostalna fotografkinja u Berlinu pažnju je posvećivala izuzetno različitim temama, otkrivajući, međutim, posebnu strast prema crno-bijelim portretima. Od 1996. je članica berlinske Akademije umjetnosti.

Na otvaranju će govoriti: dr Robert Veber, ambasador Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, Frank Baumann, direktor Goethe-Instituta, Nenad Šoškić, direktor Centra savremene umjetnosti i kustoskinja Franziska Šmit.

Prateći program

U utorak, 28. maja 2019. u 12 sati u Dvorcu Petrovića se organizuje vođenje kroz izložbu i razgovor sa kustoskinjom Franziskom Šmit na njemačkom jeziku sa prevodom na crnogorski.

Portal Analitika