Društvo

Komunalni policajci moći će da koristi ručni sprej

Komunalni policajci moći će da koriste kao sredstvo prinude ručni sprej sa nadražavajućim dejstvom, predviđeno je zakonskim izmjenama, o kojim su danas počeli raspravu poslanici crnogorskog parlamenta.
Komunalni policajci moći će da koristi ručni sprej
Portal AnalitikaIzvor

Cilj je, kako se navodi, da se uvede još jedno sredstvo prinude koje je blaže od upotrebe službene palice, a za koje se opravdano vjeruje da moze postici veće efekte prilikom upotrebe flzičke snage od subjekta nadzora. 

„Ovlašćenje za primjenu ovog sredstva utvrđeno je i u zakonima o unutrašnjim poslovima i zaštiti lica i imovine, a poznato je da ova sredstva ne ostavljaju trajne posledice vec privremeno onesposobljavaju lice i to ih čini manje opasnim sredstvom od službene palice, a sa većom efikasnošću“, kaže se u obrazloženju.

Propisano je da se službena palica može primjenjivati tek nakon toga ako je upotreba flzičke snage i ručnog spreja sa nadražujucim dejstvom bezuspješna ili ne garantuje uspjeh.

„Predviđeno je da se prema licima mladim od 14 godina, bolesnim i iznemoglim licima, sa teškim invaliditetom i tudnim ženama, službena palica može upotrijebiti samo ako neko od njih vatrenim oružjem, oruđem ili drugim opasnim predmetom ugrožava život drugog lica ili komunalnog policajca“, kaže se u obrazloženju. 

Izmjenama Zakona o komunalnoj policiji proširuje se „situacija“ kada komunalni policajac u vršenju poslova moze primijeniti ovlašćenja utvrđivanje identiteta na način što pored lica koja krše komunalni red ovo ovlascenje moze primijeniti i na osobu koja ometaju komunalnog policajca u vršenju službenih radnji, budući da je praksa to pokazala kao čestu pojavu. 

Predloženim zakonom proširio se opseg upotrebe sredstava prinude kada komunalni policajac ne može obaviti posao i to usljed aktivnog i pasivnog otpora subjekta nadzora.

„Primjera radi, ako neko lice u stavu mirno stoji na šahtu, a neophodo je u konkretnom slučaju da zaposleno lice u gradskom vodovodu otkloni kvar u šahti, komunalni policajac nije mogao da koristi adekvatno sredstvo prinude (fizičku silu) i da to lice pomjeri sa šahte“, kaže se u obrazloženju.

Kako se navodi, u cilju pravilne primjene i sprječavanja eventualnih prekoračenja ovlašćenja, odnosno definisanju tačno utvrđenih uslova pod kojim se sredstva prinude mogu primijeniti, definisano je šta se podrazmijeva pod pojmom napad i otpor (aktivni i pasivni).

Predloženim zakonom utvrđuje se primjena ovlašćenja upotrebe sredstava prinude sredstava za vezivanje u situacijama potrebe daljeg sprječavanja vršenja krivičnog djela.

Portal Analitika