Region

Bramerc: Izvještaj o saradnji zemalja regiona uglavnom negativan

Glavni tužilac rezidulanog mehanizma u Hagu Serž Bramerc boravi u trodnevnoj posjueti Beogradu. Do posjete je došlo neposredno nakon što je poslao šestomjesečni izvještaj o saradnji zemalja regiona sa Tribunalom u Hagu, koji će pred Savjetom bezbjednosti UN obrazlagati sredinom jula.
Bramerc: Izvještaj o saradnji zemalja regiona uglavnom negativan
N1Izvor

Bramerc je za N1 rekao da je izveštaj uglavnom negativan, jer se situacija u regionu pogoršava, ali je umjereni optimista, jer smatra da ima prostora za unapređenje.

Kako je naveo, napredak vidi u osnaživanju i povećanju broja tužilaca koji se bave ratnim zločinima, ali mu smetaju premali otklon od prošlosti i državno veličanje ratnih zločinaca u svim zemljama regiona.

"Mislim da nema napretka u pogledu pomirenja. Kada sam bio u Sarajevu, vidio sam da koriste tri različita udžbenika iz istorije, u zavisnosti da li je u školi više Srba, Hrvata ili Bošnjaka“, kazao je Bramerc.

On je dodao da ako nema zajedničkog razumijevanja prošlosti i postoji odbijanje da se zajedno sagleda prošlost, nema preduslova za zajedničku budućnost.

„Postoji rizik za društvo. Mislim da sadašnja generacija političara među kojima su mnogi iskusili rat, ostavlja teret novoj generaciji jer ne govore istinu o dešavanjima iz prošlosti. To je opasno i to se mora rješiti", rekao je Bramerc.

Portal Analitika