Abiznis

Prilika za 190 visokoškolaca

Zavod za zapošljavanje javno je pozvao nezaposlena lica, do 30 godina života, sa stečenim visokim obrazovanjem i radnim iskustvom u nivou obrazovanja, u najkraćem trajanju od devet mjeseci, da učestvuju u Programu “Stop sivoj ekonomiji“. Javni poziv otvoren je do 27. maja, do 15 časova.
Prilika za 190 visokoškolaca
Dnevne novine/Portal AnalitikaIzvor

Prijava na poziv podnosi se birou rada, prema mjestu prebivališta, na obrascu (P1) koji se može preuzeti u birou  rada ili sa sajta Zavoda za zapošljavanje Crne Gore http://www.zzzcg.me. Program će se sprovoditi za 190 nezaposlenih visokoškolaca, u trajanju od sedam mjeseci, od 1. juna do 31. decembra. Tokom trajanja programa učesnici će se, uz rad, osposobiti za pružanje tehničke podrške i pomoći službenim licima Poreske uprave – 80 lica, Uprave za inspekcijske poslove – 60 lica, Uprave policije – 40 i Uprave carina – 10 lica, u suzbijanju sive ekonomije.

Posredstvom agencije za privremeno ustupanje radnika, oni će se zaposliti, u programu, na određeno vrijeme, uz mjesečnu zaradu u neto iznosu 300 eura.

Zavod je objavio i Poziv agencijama za privremeno ustupanje zaposlenih. Sa agencijom, koja ponudi najpovoljnije uslove, Zavod će zaključiti sporazum o ustupanju 190 zaposlenih u Programu »Stop sivoj ekonomiji«. Poziv agencijama otvoren je, takođe, do 27. maja.

Inače, program, čiji je nosilac Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Zavod sprovodi već četvrtu godinu. Prvi put partner je Uprava carina. Programske aktivnosti usmjerene su na osposobljavanje i zapošljavanje mladih na poslovima pružanja tehničke podrške i pomoći službenim licima javnih uprava, na poslovima suzbijanja sive ekonomije. Program će se realizovati na teritoriji Glavnog grada, Prijestonice i svih opština, odnosno lokalnih samouprava u Crnoj Gori. Za realizaciju ovogodišnjeg programa, odlukom Upravnog odbora Zavoda, sa posljednje sjednice, odobreno je 696.000 eura.

U minule tri godine u ovaj program bilo je uključeno 425 visokoškolaca. Na osnovu dosadašnjeg iskustvo u realizaciji Programa utemeljeno je očekivanje da će njegovo sprovođenje doprinijeti kako uključivanju u tržište rada još 190 nezaposlenih lica, tako i suzbijanju sive ekonomije.

Izbor učesnika na osnovu poznavanja propisa

Informacija o vremenu i mjestu organizovanja provjere znanja visokoškolaca biće dostupna 24. maja, na sajtu Zavod za zapošljavanje Crne Gore. Učesnici Programa „Stop sivoj ekonomiji“, u Poreskoj upravi, biraće se na osnovu poznavanja slijedećih propisa: Zakon o poreskoj administraciji, Zakon o porezu na dohodak fizičkih lica i Zakon o porezu na dodatu vrijednost.

Za osposobljavanje i zapošljavanje na poslovima pružanja tehničke podrške i pomoći službenim licima Uprave policije nezaposleni treba da poznaju: Zakon o unutrašnjim poslovima i Zakon o krivičnom postupku.

Za Upravu za inspekcijske poslove bitno je sedam zakona: Zakon o inspekcijskom nadzoru, Zakon o upravnom postupku, Zakon o radu, Zakon o turizmu i ugostiteljstvu, Zakon o unutrašnjoj trgovini, Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a za Upravu carina: Zakon o carinskoj službi i Carinski zakon.

Portal Analitika