Crna hronika

Priznanje okrivljenog i snimljeni razgovori razotkrili namjere grupe

Apelacioni sud produžio je pritvor za još dva mjeseca Nemanji Šćepanoviću, Marku Samardžiću, Ivanu Goranoviću, Radoslavu Jankoviću, policajcu Goranu Mugoši, Darku Novoviću, Nikoli Merdoviću, Darku Alibabiću i policajcu Predragu Vlahoviću zbog stvaranja kriminalne organizacije i krijumčarenja migranata.
Priznanje okrivljenog i snimljeni razgovori razotkrili namjere grupe
Portal AnalitikaIzvor

Žalbe odbrane koje su izjavljene na odluku Višeg suda o produženju pritvora neosnovane su – to je stav Apelacionog vijeća.

Osim ovih osumnjičenih, pod istragom je još jedanaest osoba: Zilhad Rastoder, Miloš Perišić, Nikola Vujisić, Dražen Cvijović, Milisav Bojanić, Mišo Vojinović, Bogdan Vuletić, Jagoš Jelenić, Ozgen Dogukan, Aleksandar Radošević, Bogdan Vučetić.

U odluci Apelacionog suda navodi se da osnovana sumnja da su okrivljeni počinili krivično djelo proizilazi iz tajno presretnutih telefonskih razgovora, službenih zabilješki Uprave policije – saobraćajnih patrola, informacija od policije Bosne i Hercegovine i Hrvatske i iz dokumentacije Direkcije za azil.

Iz razgovora koji su snimljeni, prema nalazima iz istrage, proizilazi da je na čelu kriminalne grupe Nemanja Šćepanović, a da su ostali osumnjičeni bili članovi te grupe.

- Strani državljani iz Albanije su stizali u Crnu Goru gdje je, kako se osnovano sumnja, njihov prihvat organizovao Šćepanović, koji je takođe angažovao druge članove kao vozače, odnosno „čistače puta“, što je povremeno i sam radio. Migranti su prevoženi u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku – piše u odluci suda.

Sud je takođe imao na uvid i odbranu Nikole Vujisića koji je u istrazi priznao učešće u krijumčarenju ljudi i da ga je angažovao Nemanja Šćepanović. Sud je prilikom ocjene o produženju pritvora okrivljenima cijenio težinu krivičnog djela koje im se stavlja na teret, visinu zatvorske kazne, te i da pojedini okrivljeni imaju rodbinu u regionu.

Osumnjičeni su, prema navodima iz istrage, više puta krijumčarili ljude preko granice Crne Gore u BiH i Hrvatsku, od 12. do 14. jula. Šćepanović i Samardžić su, kako se sumnja, krijumčarili neutvrđen broj migranata iz Crne Gore u BiH i Hrvatsku i Italiju za 7.600 eura. 

Zatim su Mugoša i Šćepanović, kako se sumnja, 15. jula prošle godine nelegalno prevezli sedam stranih državljana iz pograničnog područja u blizini Božaja do Podgorice za 1.100 eura.

Istog dana, sumnja se da su Šćepanović, Samardžić i Ozgen prevezli neutvrđeni broj stranih državljana iz Tirane do Podgorice, pri čemu su nelegalno prešli granicu šumskim putem. Šćepanović, Samardžić i Novović su, kako se sumnja, 18. jula neutvrđeni broj stranih državljana prevezli iz Podgorice do Vilusa, radi daljeg krijumčarenja u BiH.

Samardžić i Šćepanović su, kako se sumnja, od 23. do 27. jula krijumčarili neutvrđeni broj stranih državljana i prevozili do Hrvatske za 5.000 eura.

Goranović, Samardžić i Šćepanović su 18. avgusta, sumnja se, prevozili pet stranih državljana od Bileće do Sarajeva radi krijumčarenja u zemlje EU, za 1.600 eura. Zatim su, kako Tužilaštvo sumnja, 23. avgusta Šćepanović, Vlahović iz pograničnog područja sa Albanijom prevezli strane državljane do Podgorice radi daljeg krijumčarenja u druge države za 440 eura.

Šćepanović i Vlahović su, takođe, 1. septembra, kako istraga ukazuje, prevezli iz Podgorice do mjesta Petrovići u blizini graničnog prelaza sa BiH neutvrđeni broj stranih državljana radi krijumčarenja u BiH.

Nakon toga su, kako se sumnja, 15. septembra Šćepanović, Alibabić i Mugoša prevezli neutvrđeni broj stranih državljana.

Portal Analitika