Abiznis

Najskuplji kvadrat u Budvi, Podgorica i Bar izjednačeni

"Tržište novosagrađenih stambenih nekretnina relativno stabilno u posljednje dvije godine", kazao je Milovan Novaković, šef kancelarije Colliers International za Crnu Goru. 
Najskuplji kvadrat u Budvi, Podgorica i Bar izjednačeni
Nova PobjedaIzvor

Istraživanjem, kako je kazao, nijesu obuhvaćeni luksuzni rizort projekti poput Porto Montenegra, Luštica Bay, Porto Novi projekta, Dukley Gardensa i par manjih koji su posmatrani kao specijalna zona, kao ni objekti kolektivnog stanovanja koji su građeni pod subvencionisanim uslovima, gdje su lokalne uprave besplatno poklonile zemljište i oslobodile plaćanja komunalija sindikalne organizacije, jer te cijene ne odražavaju tržišna kretanja. 

POBJEDA: Kako se kreću cijene stanova i koje su specifičnosti pojedinih gradova? 

NOVAKOVIĆ: Cijene kvadrata u Crnoj Gori zavise prvenstveno od regije u kojoj se grade objekti, potom od lokacije u gradovima, kao i od kvaliteta gradnje, odnosno stepena opremljenosti.Možemo takoreći prošetati kroz gradove da bismo stekli uvid.

Podgorica - U katastarskim opštinama Podgorica I i Tološi raspon prosječnih postignutih cijena, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, kretao se između 1.200 i 1.600 eura po kvadratu, dok je u KO Podgorica II taj raspon bio između 1.070 i 2.000 eura po kvadratnom metru. U KO Podgorica III raspon se kretao između 1.000 i 1.150 eura. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u glavnom gradu bilježi jedino porast indeksa za KO Podgorica III od 1,32 odsto, dok preostale tri katastarske opštine bilježe pad od 0,45 odsto za KO Tološi i KO Podgorica I, dok je za KO Podgorica II pad 0,25 procenata.

Ulcinj - raspon prosječnih postignutih cijena u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika kretao se između 950 i 1.250 eura po kvadratu, dok je u KO Ulcinjsko polje taj raspon bio između 970 i 1.050 eura. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u KO Ulcinj i KO Ulcinjsko polje je minus 1,01 odsto. U Ulcinju je, posebno u KO Ulcinjsko polje, intenzivirana gradnja ove vrste nekretnina, nakon donošenja DUP-a.

Bar - raspon prosječnih postignutih cijena u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika kretao se između 1.100 i 1.650 eura po kvadratu. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u KO Bar je minus 1,17 odsto.

Budva - raspon prosječnih postignutih cijena u KO Budva u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika kretao se između 1.300 i 4.400 eura po kvadratu, dok je u KO Bečići bio između 1.600 i 2.300 eura, a u KO Petrovac od 2.200 do 3.800 eura. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u opštini Budva, gdje je odrađeno istraživanje, kretao se od minus 4,55 odsto u KO Petrovac do plus 2,52 procenta u KO Budva. Očekivan je bio veći pad indeksa promjene cijena u KO Bečići od minus 2,02 odsto zbog velike ponude ovog tipa nekretnina.

Tivat - raspon prosječnih postignutih cijena u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika kretao se između 1.400 i 2.100 eura po kvadratu. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u opštini Tivat gdje je odrađeno istraživanje je nula.

Kotor - KO Dobrota I, koja je dominantno prednjačila u izgradnji objekata u proteklom periodu - raspon prosječnih postignutih cijena u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, kao i obrade prostora objekata, kretao se između 1.800 i 2.000 eura po kvadratu. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene je iznosio plus 1,32. Očekivan je porast indeksa i zbog moratorijuma na gradnju.

Herceg Novi - KO Topla, KO Herceg Novi i KO Sutorina - raspon prosječnih postignutih cijena u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika kretao se između 1.400 i 1.500 eura po kvadratu. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u opštini Herceg Novi, gdje je odrađeno istraživanje, je konstatovao da nije bilo promjena u ostvarenim cijenama u 2018. godini u odnosu na prethodnu i iznosio je nula procenata.

Cetinje - raspon prosječnih postignutih cijena u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika kretao se između 700 i 1.100 eura po kvadratu. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u KO Cetinje I je minus 1,19 odsto. Za stambene prostore na Cetinju se iz istorijskog kretanja konstatuje veće interesovanje tržišta. Očekivanja su da dođe sa sljedećim istraživanjem do porasta cijena stanova.

Nikšić - raspon prosječnih postignutih cijena u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika i ovdje se kretao se između 700 i 1.100 eura po kvadratu. Za razliku od Cetinja, u Nikšiću nije bilo promjena cijena, iako je intenzivirana izgradnja objekata ove vrste u poređenju sa proteklim periodom.

Bijelo Polje - raspon prosječnih postignutih cijena u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika kretao se između 800 i 950 eura po kvadratu, uz rast cijena u KO Bijelo Polje od 1,07 odsto.

Berane - raspon prosječnih postignutih cijena u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika kretao se između 670 i 800 eura po kvadratu. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u KO Berane je minus 4,10 odsto. Što se tiče komercijalnih prostora (kancelarijskih i maloprodajnih), tržište takođe pokazuje stabilne parametre, a detaljno istraživane tržišta može se pronaći na sajtu.

Ovo je istraživanje rađeno za 2018. godinu, a očekivanja su da će trendovi i ove godine biti slični. Ostaje, međutim, da se sačeka kraj 2019. i da se sumiraju rezultati. 

POBJEDA: Sa kojim investitorima sarađujete u Crnoj Gori? 

NOVAKOVIĆ: Od 2007. godine kada je osnovan u Crnoj Gori, Colliers International je imao priliku da sarađuje sa skoro svim velikim investitorima i renomirane kuće su nas prepoznale kao jednu od najboljih kompanija u oblasti nekretnina. I ove godine nam je International Property Awards iz Londona dodijelila priznanje kao najboljoj konsultantskoj kući u ovoj oblasti u Crnoj Gori.

Podsjećanja radi, IPA je crnogorski Colliers International prije dvije godine proglasila za najbolju konsultansku kuću iz oblasti nekretnina u Evropi, a ovakvim priznanjem se ne može pohvaliti nijedna kompanija iz jugoistočne Evrope. Colliers Montenegro dio je korporacije Colliers International Group, koja posluje u 68 zemalja i u 500 kancelarija zapošljava 16.000 ljudi. Korporacija se kotira na NASDAQ-u pod simbolom CIGI kao i na Toronto Stock Exchange pod simbolom CIG.

Kao ravnopravan član ove velike grupacije, Colliers Montenegro dijeli znanja, infrastukturu, metode i procedure sa Colliers timovima širom svijeta, prevashodno sa timovima iz EMEA regiona. Neke od usluga koje Colliers International pruža su: globalna korporativna rješenja, posredovanje i upravljanje nekretninama uključujući i hotele, savjetovanje u oblasti hotelijerstva, procjene nekretnina, sertifikacija u oblasti zelene gradnje, podrška prilikom finansiranja.
 

Portal Analitika