Politika

Marković: Crna Gora orjentisana ka EU

Crna Gora jasno je orijentisana ka Evropskoj uniji i NATO-u, što vidimo kao osnovni preduslov za poboljšanje kvaliteta života, kazao je premijer Duško Marković u intervjuu za njemački Euroaktiv. Istakao je da je crnogorska ekonomija jedna od najbrže rastućih u Evropi, te da smo u poslednje dvije godine primili direktne strane investicije u vrijednosti od preko 1,5 milijardi eura. Za odnose s Rusijom kaže da su na niskom administrativnom nivou.
Marković: Crna Gora orjentisana ka EU
EuroactivIzvor

Marković je poručio kako je Crna Gora je 2006. godine usvojila evroatlantski put.

“Osnovni preduslov za naše pristupanje Evropskoj uniji će biti naš napredak u pogledu vladavine prava”, naglasio je premijer.

Kazao je da je nekada bio ministar pravde, te da zna stvari s kojima se suočavamo u tom području.

“Danas je otvoreno 32 od 33 poglavlja o pristupanju. Tri su privremeno zatvorena i spremni smo zatvoriti još sedam poglavlja. Nadamo se da ćemo to postići i do kraja ove godine. Ojačali smo naše institucije, naše pravosuđe, državnu upravu, uspostavili smo nove institucije. Crna Gora danas izgleda drugačije nego prije osam godina. Imamo jednu od najbrže rastućih ekonomija u Evropi”, naglasio je Marković.

Napomenuo je kako korupcija jeste problem, ali nije toliko ozbiljan kao ranije.

“Danas je najveći problem organizovani kriminal, ne samo u Crnoj Gori, već i na međunarodnom nivou. Kao odgovor na to, uspostavili smo Specijalno tužilaštvo, koje je već osudilo mnoge, uključujući i visokopozicionirane državne zvaničnike, koji su takođe članovi moje stranke”, jasan je bio Marković u intervjuu.

 

 

Govoreći io protestima, premijer je istakao kako je pravo na protest demokratsko i na raspolaganju svim građanima.

“I naravno, njihovi protesti su razlog da oni koji su na vlasti razmišljaju o tome zašto ljudi demonstriraju. Inicijalna iskra bila je banka koja je bankrotirala zbog toga što su se njeni vlasnici i poslodavci bavili kriminalnim aktivnostima. Nakon toga je pokrenuta negativna kampanja protiv predsjednika Mila Đukanovića, koji nije želio zaštititi te vlasnike. A kasnije, politička opozicija je to iskoristila kao motiv da podrži proteste, dobije podršku masa i postavi zahtjeve. Na primjer, oni su tražili ostavku predsjednika, moju, kao i ostavke glavnog  tužioca i direktora Agencije za borbu protiv korupcije. Zahtjevi su postali politički”, naglasio je premijer Marković.

Premijer je u intervjuu napomenuo kako zbog našeg članstva u NATO-u trenutno ne vodimo nikakve političke razgovore sa Rusijom, samo na veoma niskom administrativnom nivou.

“Rusija se veoma protivila našem članstvu u NATO-u i podržavala snage u Crnoj Gori koje se protive članstvu u NATO-u. Zato su se umiješali u izbore. Crna Gora je u to vrijeme bila na pola puta ka NATO-u, a da proevropske snage nisu pobijedile na izborima 2016. godine, pristupanje NATO-u ne bi bilo uspješno”, jasan je bio Marković.

Dodao je kako je Crna Gora je dugo bila izložena hibridnim prijetnjama, uključujući lažne izvještaje.

“Namjera im je da ugroze našu evropsku integraciju, kao i naše institucije, vladu i ekonomski razvoj”, kazao je Marković.

Portal Analitika