Kultura

Danas koncert ansambla JU Zahumlje u Nikšiću

U okviru aktivnosti proslave jubileja Pobjede (75 godina postojanja) danas, 20. maja, sa početkom u 19h,  održaće se koncert  ansambla JU Zahumlje, na trgu Slobode u Nikšiću.
Danas koncert ansambla JU Zahumlje u Nikšiću
Portal AnalitikaIzvor

U duhu antifašizma i crnogorske tradicije, koje baštine i grad Nikšić i Pobjeda, ansambl JU Zahumlje će Nikšićane podsjetiti na pjesme i muziku uz koju smo odrastali, pjesme koje smo voljeli, i koje volimo.Repertoar sačinjavaju antifašističke pjesme iz NOB-a, stare crnogorske pjesme, kao i evergrini.

Riječ je o samom finalu nikšićkih manifestacija proslave velikog jubileja, 75. godina postojanja dnevnog lista Pobjeda, a u saradnji sa SO NIkšić.  Prirodno je da je obilježavanje 75 godina počelo gdje je i štampan prvi broj ovog lista, 24. oktobra 1944. godine. Samo mjesec dana po oslobođenju Nikšića izašao je prvi broj Pobjede, u kući Radojičića u Njegoševoj ulici. 

Dakle, upravo u Nikšiću je štampan prvi broj lista tadašnjeg Narodnooslobodilačkog fronta Crne Gore i Boke, da bi kasnije štampanje bilo preseljeno na Cetinje i konačno u Podgoricu, tadašnji Titograd, gdje se Pobjeda i danas štampa. 

- Sa Opštinom Nikšić i sponzorima, Pobjeda je već poklonila botaničku baštu sa 75 sadnica Gimnaziji “Stojan Cerović”, a svim građanima je, uz primjerak Pobjede, već poklonjena i zbirka poezije slavnog Nikšićanina, Vitomira-Vita Nikolića.

 

 

Portal Analitika