Politika

Crna Gora najbliža ulasku u EU

Crna Gora je sada najbliža ulasku u Uniju, ali smatramo da ne bi trebalo da se opterećujete rokovima, već da što brže sprovodite reforme zbog svojih građana - kaže u razgovoru za Pobjedu direktor Višegradskog fonda Andor David.
Crna Gora najbliža ulasku u EU
Portal AnalitikaIzvor

Višegradski fond je međunarodna organizacija koju su osnovale vlade Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske, zemlje Višegradske grupe, radi podsticanja saradnje među zemljama članicama, kao i sa zemljama koje obuhvataju širi region Zapadnog Balkana, Centralne i Istočne Evrope i južnog Kavkaza.

Osnovni cilj formiranja Fonda je da finansijski podrži projekte iz šest prioritetnih oblasti: kulture, obrazovanja i naučne saradnje, razmjene mladih, prekogranične saradnje i promocije turizma. David kaže da su u regionu prisutni kroz razne projekte, ali da posebno rade na promociji Fonda za Zapadni Balkan koji je osnovan po uzoru na Višegradski fond. - Višegradska grupa je uvijek podržavala zemlje Zapadnog Balkana na putu ka EU. Podržavamo princip regate, a to znači da će najpripremljenija zemlja prva i ući u Uniju. U ovom momentu možemo reći da, iako države ispunjavaju pojedine kriterijume, EU stoji u mjestu opterećena svojim problemima. Rekao bih da Unija prolazi kroz svojevrsnu krizu. Ali to ne bi trebalo da obeshrabri Crnu Goru, već bi trebalo da date još jači impuls reformama koje se tiču vlada vine prava i slobode govora u kojima Crna Gora već ostvaruje dobar progres. Ove reforme ne bi trebalo sprovoditi zbog Brisela, već to moramo uraditi zbog sebe. Kao što je za studenta znanje mnogo važnije od diplome, tako su i za Crnu Goru odrađene reforme značajnije od samog ulaska. David ističe da Višegradski fond podržava region kroz brojne projekte i da je već uloženo tri miliona u razvoj civilnog društva.

 

Bojkot parlamenta neprihvatljiv

- Stav Višegradske grupe je da bojkot parlamenta nije sredstvo za ostvarivanje političkih ciljeva, već se politički ciljevi ostvaruju u parlamentu. Poslanici se moraju vratiti u parlament jer je to mjesto za debatu i političku borbu - kaže David.

Opširnije u PObjedi

Portal Analitika