Politika

SDP pozdravlja namjeru regulisanja vjerskih zajednica i njihove imovine

Socijaldemokratska partija pozdravlja, iako zakašnjelu, namjeru regulisanja položaja vjerskih zajednica i njihove imovine, kako bi to pitanje od izrazitog značaja za Crnu Goru bilo riješeno u skladu sa Ustavom, na pravedan način i uz konsultaciju Venecijanske komisije, saopštio je član Predsjedništva ove stranke Ivan Vujović.
SDP pozdravlja namjeru regulisanja vjerskih zajednica i njihove imovine
Portal AnalitikaIzvor

“Rješavanje tog pitanja će dati stabilnost Crnoj Gori, jer će položaj, prava, imovina vjerskih zajednica i pomoć koju dobijaju iz budžeta biti trajno riješen i neće biti predmet trgovine sa partijom na vlasti, najčešće na državnu štetu. Država se ne smije odreći onoga što je naša zajednička kulturna baština, nasljedje naših predaka i stožer identiteta Crne Gore. kao što ne smije imati pretenzije na tuđu imovinu”, smatra on.

Kako ističe, prilikom rješavanja položaja vjerskih zajednica, njiove imovine, odnosa sa državom i pozicije u društvu mora se čuvati sekularnost i multietničnost i multikonfesionalnost kao temeljno dobro Crne Gore.

Podsjedimo, Vlada je u četvrtak utvrdila Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Iz DPS-a su ranije poručili da usvajanje novog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica biće važan trenutak za slobodnu i građansku Crnu Goru.

Sa druge strane, koordninator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske SPC, protojerejstavrofor Velibor Džomić je izjavio da se nakon prvog površnog čitanja vidi da je predloženi zakon gori od Nacrta zakona iz 2015. godine.

Portal Analitika