Politika

Borba za prevlast u opoziciji uveliko u toku

Savez ,,Da svako ima“ nameće se kao moćan igrač sa dobrim vezama. DF i Demokrate nastavljaju borbu ,,tvrdom“ retorikom, a zanimljivo je pozicioniranje Ure nakon propasti protesta i neuspjele saradnje sa Demokratama, pa je logična komunikacija tog građanskog pokreta sa novoformiranim savezom i SDP-om – ocijenio je Boris Raonić
Borba za prevlast u opoziciji uveliko u toku
PobjedaIzvor

Liderima DFa je zbog presuda onemogućeno redovno bavljenje politikom i pomjeren fokus sa predstojećih izbora, što će im otežati partijski rad, ali i demotivisati aktiviste. Ipak, zauzeće poziciju najvećih protivnika DPS-a, za koju se DF bori sa Demokratama, što će im pomoći u dobijanju onih ,,najlakših“ glasova - ocijenio je za Pobjedu Boris Raonić, izvršni direktor Građanske alijanse.

Andrija Mandić i Milan Knežević, dva od tri lidera najjačeg opozicionog saveza – Demokratskog fronta, osuđeni su na po pet godina zatvora zbog pokušaja terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 2016. godine. Ukoliko presuda postane pravosnažna, Mandić i Knežević ostaće bez poslaničkog mandata, jer Ustav Crne Gore predviđa da mandat poslanika može ranije biti završen, između ostalog, u slučaju da on bude kažnjen zatvorom u trajanju od najmanje šest mjeseci.

TURBULENCIJE

Raonić, analizirajući opozicionu političku scenu nakon izricanja presude liderima DF-a, kaže da je borba za prevlast u opoziciji već uveliko u toku. On smatra da je, kao rezultat ,,brojnih turbulencija unutar partija, na opozicionoj sceni došlo do usitnjavanja, pa je očekivan proces formiranja opozicionog saveza ,,Da svako ima“.

- Taj savez nameće se kao moćan igrač sa dobrim vezama koje su izgubili neki drugi akteri, tako da se naziru tri opozicione strukture kojima ne bi trebao da bude cilj preraspodjela unutar opozicije, već motivacija apstinenata i birača vlasti – kazao je Raonić. Prema njegovim riječima, mnogo njih ,,praktično pledira da objedini sve opozicione subjekte sem DF-a i Demokrata, koji vode borbu tvrdom retorikom, za glasače navikle na tu retoriku“. - Zato će biti zanimljivo pozicioniranje Građanskog pokreta Ura, nakon propasti protesta i neuspjele saradnje sa Demokratama, pa je logična komunikacija sa novoformiranim savezom i SDP-om – ocijenio je Raonić.

DOVOLJAN CILJ

On je istakao da je borba za prevlast u opoziciji već uveliko u toku. - Samo je pitanje da li je to dovoljan cilj i ko su ljudi koji mogu da ostvare veći rezultat od toga i ko bi taj rezultat mogao da materijalizuje – kazao je Raonić. Podsjetio je da Crna Gora ulazi u novi izborni proces, kako je rekao, ,,sa istim slabostima kao i prije tri decenije kada je počeo višepartijski sistem u Crnoj Gori“. - Nažalost, i dalje politička borba ima manjkavosti, karakterističnih društvima sa niskim nivoom političke kulture.

Takve primjere gledamo svakodnevno aktivnostima brojnih političkih subjekata – poručio je Raonić. On je kazao i da su u toku unutrašnji izbori u skoro svim partijama. - Njih prati proces podmlađivanja kadrova u većini slučajeva, ali je pitanje da li će u prvi plan izaći pojedinci sposobni da se izbore sa izazovima u okončanju tranzicije koji su pred nama. Partijske izbore, nažalost, ne prate i razgovori i pripreme novih partijskih politika, osvježavanje ideja i prilagođavanje novoj političkoj realnosti, već naprotiv. Primjećujem da su brojni subjekti i dalje u vremenu sa početka višepartizma – kazao je Raonić.

Portal Analitika