Politika

DRLJEVIĆ: Očekujem da će Zapadni Balkan biti u fokusu i nakon izbora za EP

Izvještaj o napretku Crne Gore za 2019. koji će biti predstavljen krajem maja u Briselu trebalo bi da da jasne smjernice kada su posrijedi aktivnosti naše zemlje na putu ka Evropskoj Uniji, kaže u razgovoru za Novu M glavni pregovarač sa EU Aleksandar Drljević.
DRLJEVIĆ: Očekujem da će Zapadni Balkan biti u fokusu i nakon izbora za EP
Nova M/Portal AnalitikaIzvor

Uoči izbora za Evropski parlament koji ce biti održani 29 maja, Drljević očekuje da će pobijediti proevropske snage, te da će i dalje u fokusu biti proširenje. 

Koje su to oblasti na koje bi naša zemlja u narednom periodu posebno trebalo da obrati pažnju u pregovorima sa Evropskom Unijom, pokazaće Izvještaj o napretku koji će biti predstavljan krajem maja, očekivanja su glavnog pregovarača sa EU Aleksandra Drljevića. Ne sumnja i da će Brisel konstatovati napredak u pojedinim oblastima.  

„Očekujem da i u ovom izvještaju o napretku kao što je bilo i u radnom dokumentu, odnosno no paper koji je Evropska komisija objavila u novembru mjesecu prošle godine budu prepoznate one oblasti gdje smo ostvarili napredak i isto tako da se ukaže na one oblasti gdje moramo dodatno da posvetimo pažnju u narednom periodu“.

Drljević kaže da je ova godina prekretnica za Evropsku Uniju. Pored izlaska Velike Britanije iz porodice evropskih država, predstoje i izbori za Evropski parlament.  Očekivanja Drljevića su ipak da će pobijediti proevropske snage.

„Očekujem da novi sastav Evropske komisije i parlamenta nastavi ono što je započela u prethodnom sazivu i parlament i komisija, a to je i da su Zapadni Balkan i  države ovog regiona veoma u fokusu pažnje svih država članica Evropske komsije . Strategija EU proširenja na ZB i zaključc samita iz Sofije na neki način su jasno stavili do znanja kakve su namjere i Evropske unije i  država članica i moje iskreno  očekivanje da će to biti i u  narednom periodu kada je nova komisija u pitanju.“

Veliko ohrabrenje za zemlje Zapadnog Balkana je i jedna od poruka sa nedavnog samita u Berlinu – da će Francuska i Njemačka biti intezivnije uključene u proces proširenja, kaže Drljević. 

„Zaključci sa Samita u Berlinu opet potvrđuju da smo mi i dalje u njihovom fokusu, da oni i dalje žele da doprinesu stabilizaciji ovog dijela Evrope i čitavog Zapadnog Balkana. I u prethodnom periodu su kroz tehničku pomoć, kroz konkretnu finansijsku podršku pomagale reformske procese i u Crnoj Gori i u ostalim državama Zapadnog Balkana.“, ističe Drljević. 

Q: Da li je spremnost Francuske i Njemačke signal briselskoj administraciji da se proces proširenja mora nastaviti?

DRLJEVIĆ: Naravno da jeste, ja mislim da je to na neki način sasvim bilo jasno i kroz strategiju proširenja EU na Zapadni Balkan gdje je strategija ipak pripremljena u zajedničkom djelovanju svih država članica i sve su se one ipak saglasile oko toga da je politika proširenja EU na Zapadni Balkan prioritet  njihov.

Q: 21. maja je trinaest godina od sticanja nezavisnosti Crne Gore, a u junu sedam godina od otvaranja pregovora EU sa našom zemljom. Možemo li biti zadovoljni postignutim rezultati na putu ka Evropskoj Uniji?

DRLJEVIĆ: Samo za 13 godina smo uspjeli da sprovedemo brojne reforme, da uspostavimo brojne institucije, da u značajnom stepenu izgradimo administrativne kapacitete u Crnoj Gori i naravno da mislim da možemo  da budemo zadovoljni sa onim što je urađeno i da nam to daje samo dodatno ohrabrenje i smjernice da treba dodatno da nastavimo da unapređujemo nas sistem za dobrobit građana ove države.“
Kada je posrijedi pregovarački proces, Crna Gora i te kako može biti zadovoljna budući da smo otvorili skoro sva poglavlja i sproveli brojne reforme, zaključio je Drljević. 

Portal Analitika