Crna hronika

Tužiteljka traži strože kazne, advokat ponovno suđenje

Vijeće Apelacionog suda razmatralo je juče žalbe tužilaštva i odbrane na presudu kojom je ljekar Infektivne klinike u Podgorici Dragan Obradović osuđen na godinu zatvora zbog nesavjesnog liječenja pokojne Ivane Šoć. Istom presudom ljekarke Brankica Dupanović i Bogdanka Andrić oslobođene su krivice.
Dragan Obradović sa advokatom Begovićem; Foto: Dan
Dragan Obradović sa advokatom Begovićem; Foto: Dan
PobjedaIzvor

Za zastupnika optužbe, tužiteljku Tatjanu Begović neprihvatljiva je odluka suda da od optužbe za nesavljeno liječenje oslobodi ljekarku Dupanović kao i neadekvatna i blaga kazna zatvora od godine na koju je osuđen Obradović, s obzirom na težinu krivičnog djela koje je počinio i visinu zaprijećene kazne.

Sa druge strane, branilac Obradovića, advokat Zdravko Begović navodi da je prvostepeni sud pogrešno i nepotpuno utvrdio činjenično stanje, na osnovu kojeg je uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, povrijedio Krivični zakonik na štetu Obradovića, oglašavajući ga krivim za djelo koje nije počinio.

Podsjećamo, pokojna Šoć je liječena na Infektivnoj klinici od 12. do 18. februara 2011. godine, kada je otpuštena u veoma teškom stanju. Nepuna 24 sata kasnije preminula je na Cetinju.

Presuda se temeljila na nalazu vještaka iz Zagreba koji su u nalazu medicinske struke ocijenili da je smrti kod pacijentkinje Šoć uzrokovana ugušenjem nastalim usljed komplikacija izazvanih virusom AH1N1 (svinjski grip) i oštećenja mozga i pluća.

Tada su istakli da, nakon njenog otpuštanja iz bolnice, šansa da preživi u kućnim uslovima gotovo da nije postojala.

Tužilaštvo

U žalbi tužilaštva se navodi da je neprihvatljiva oslobađajuća presuda u odnosu na Dupanović koja je sa Obradovićem postupala suprotno preporukama Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja Crne Gore, što je dovelo do pogoršanja zdravstvenog stanja Ivane Šoć i komplikacije bolesti i na kraju 19. februara 2011. godine do njene smrti, samo dan poslije što je dr Obradović, konstatovao da je dobrog opšteg stanja i otpustio je kući.

Tužilaštvo podsjeća da je Šoć primljena na Infektivnu kliniku u vrijeme kada je u Crnoj Gori dokazana cirkulacija virusa H1N1 i kada su sve zdravstvene ustanove dobile preporuke kako postupati sa pacijentima sa simptomima gušenje, nedostatak vazduha, nagla vrtoglavica, konfuzija, dezorjentacija, ošamućenost, uporno povraćanje, a koje je imala Šoć.

- I pored toga što je Šoć sa očiglednim simptomima svinskog gripa smještena na Infektivnu kliniku, ona nije primila antivirusnu terapiju, već je pregledalo više psihijatara koji su tvrdili da ova pacijentkinja nije psihijatrijski problem – navodi se u žalbi tužilaštva.

- Dupanović je kao dežurni ljekar i direktor klinike za infektivne bolesti bila upoznata sa nalazima pacijentkinje od kojih nalaz kreatinin kinaza nije bio uredan, već je iznosio 500, a normalno je 140 a acidnobazni status na donjoj granici. Upravo ti nalazi nijesu ponovljeni prilikom njenog optuštanja već samo oni koji su bili uredni. Šoć se za vrijeme njenog dežurstva žalila na gušenje, imala neritmičke pokrete, povremeno izbaciviala jezik, odnosno imala jasne simptome virusa H1N1, pa Dupanović, kao i Obradović, ipak nije postupila po preporukama JZU Instituta zdravlja i Ministarstva zdravlja Crne Gore – navodi se u žalbi tužilaštva.

Tužiteljka Begović smatra da je sud optuženom Obradoviću izrekao blagu kaznu u trajanju od jedne godine, a obzirom na težinu krivičnog djela stavljenog mu na teret i zaprijećene kazne zatvora od dvije do 12 godina.

Tužiteljka Begović smatra da sud nije pravilno cjenio okolnosti značajne za visinu kazne optuženom Obradoviću, pogrešno im dajući status osobito olakšavajućih okolnosti.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika