Crna hronika

U posljednjih 25 dana spriječene tri likvidacije

U proteklih 25 dana spriječene su tri likvidacije članova suprotstavljenih kriminalnih grupa, dok ih je prošle godine spriječeno više od 20, a prije dvije godine (2017) sedam – precizirano je juče na skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu.
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore
PobjedaIzvor

Glavni inspektor i rukovodilac Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Sektoru kriminalističke policije Aleksandar Bošković je na Odboru, na kom su razmatrani izvještaji za prošlu godinu o radu Ministarstva unutrašnjih poslova, sistema zaštite i spašavanja i o bezbjednosti saobraćaja na putevima, naveo da je u prethodnih nekoliko godina rasvijetljeno 13 ubistava koja su posljedica velikih organizovanih kriminalnih grupa, a sedam koja su posljedica manjih.

Zaštita

- Od 1992. bilo je 574 ubistva eksplozivnim napravama, odnosno paljenjem vozila, od čega ih je rasvijetljeno više od 90 odsto, odnosno nerasvijetljeno je 62 ubistva. Najveći problem su ubistva koja su počinile organizovane kriminalne grupe. Prije tri godine (2016) imali smo ih 24, pretprošle i prošle godine bio je ogroman pad, a za prvih pet mjeseci ove godine bilo je šest ubistava. Kod ovih djela možemo da pružimo mnogo više, ali smo sve operativne kapacitete stavili na sprečavanje likvidacija, kojih smo u proteklih 25 dana spriječili tri – istakao je Bošković.

Vršilac dužnosti direktora Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić naglasio je da on i ministar unutrašnjih poslova nemaju komandna ovlašćenja u sistemu zaštite i spašvanja tek do proglašenja vanredne situacije.

- Tek tada može se komandovati sa nivoa koordinacionog tima na čijem je čelu premijer, a zamjenik ministar unutrašnjih poslova. Kad se opštinski tim zaštite i spašavanja obrati za pomoć Operativnom štabu možemo se uključivati, ali ne u komandnom smislu, iako nas mediji i javnost vide često kao centralne ličnosti ovog sistema – rekao je Mulić.

Takozvanu požarnu sezonu, prema njegovim riječima, spremno dočekuju.

- I ove godine ćemo imati na raspolaganju tri helikoptera MUP-a za osmatranje terena, kao i jedan Vojske za gašanje požara. Dva aviona za ovu namjenu su spremna, a treći treba ovih dana da preleti iz Španije gdje je na redovnom servisu. Imamo šest pilota, odnosno po tri mogu raditi u smjeni – naglasio je Mulić.

Pojačali su i inspekcijski nadzor „u smislu ocjena stanja na zelenim površinama, kao i izrade planske dokumentacije“.

Rekorder“ imao četiri promila alkohola u krvi

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević upozorio je da svakog vikenda u prosjeku 40 vozača bude lišeno slobode zbog vožnje u alkoholisanom stanju, odnosno sa više od promila alkohola u krvi.

- Imali smo rekordera koji je prije godinu i po upravljao vozilom sa više od četiri promila alkohola u krvi. Kad sam pitao doktora kakvo ima mišljenje o tome odgovorio je: „Taj čovjek je za mene klinički mrtav“ – opisao je on.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika