Društvo

SPC: Ima li država dokaz da je imovina bila njena prije 1918.

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne kritikovala je Vladin Predlog zakona koji je podrazumijeva da sve vjerske zajednice, medju kojima je i Srpska pravoslava crkva, moraju dokazati da su prije 1918. godine bili vlasnici crkvene imovine, inače će im biti oduzeta.
SPC: Ima li država dokaz da je imovina bila njena prije 1918.
RTCG, VijestiIzvor

Rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović rekao je medijima da nijesu imali kontakata sa Vladom te da su o tom zakonskom rješenju upoznati iz medija.

 „Da li ima smisla da se toga igramo i da crkva dokazuje da je postala vlasnik nečega poslije '18? Polazi se od pogrešne pretpostavke da je država prije '18. držala u vlasništvu crkvenu imovinu sto nije tačno i ne postoji nijedan relevantan dokaz. Pitam ljude iz Vlade da li oni imaju dokaz da je i prije '18. država bila vlasnik?", kazao je rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović.

Perović podsjeća da su dva sudska procesa, za crkve na Kruševcu i Ćipuru, dokazala da objekti građeni u vrijeme Kraljevine Crne Gore ne pripadaju državi nego vjerskoj zajednici.

"Ima li smisla trošiti energiju i polet i države i crkve da dokazujemo da su 2 i 2 - 4. Polazeći od jedne takve neozbiljne i površne pretpostavke ulazimo u jedan galimatijas koji će nam samo oduzeti vrijeme i energiju umjesto da stvaramo sekularno društvo u kome se zna šta kome pripada," rekao je on.

 

Portal Analitika