Kultura

Ni jedan dan bez povučene linije

Malo je onih koji su se u istoriji slikarstva potpuno predali činu kreacije. Dado Đurić je zasigurno jedan od takvih velikih umova, a njegova platna potvrđuju potpunu posvećenost likovnim istraživanjima – kazala je sekretarka za kulturu i sport glavnog grada Ana Medigović na otvaranju izložbe radova Miodraga Dada Đurića, u Muzeju grada – JU Muzeji i galerije Podgorice.
Ni jedan dan bez povučene linije
Pobjeda
PobjedaAutor
PobjedaIzvor

Likovnoj publici predstavljene su slike i crteži iz različitih perioda umjetnikovog stvaralaštva. Medigović je istakla zadovoljstvo što je publika u prilici da pogleda postavku djela Đurića - jednog od najznačajnijih i zasigurno najvećih crnogorskih umjetnika.

- Izložba je zaista reprezentativna, jer je prikupljen veliki broj djela iz raznih faza Dadovog stvaralaštva. Poseban akcenat ove izložbe su slike iz kolekcija privatnih kolekcionara - kazala je Medigović.

PREPOZNATLJIV TRAG

Medigović je kazala da je Đurić slikarskim izrazom i specifičnim formama i kompozicijama trasirao nove puteve u umjetnosti.

- Svojom invencijom, spretnošću izrade i tehnikom izdvojio se na umjetničkoj sceni i ostavio prepoznatljiv trag. Posebno mjesto u Dadovom slikarstvu pripada njegovom tretmanu svjetlosti i prepoznatljivom linijskom sistemu.

Dadov stvaralački opus se kretao od crteža, grafika, kolaža, asamblaža, instalacije, do slika velikih formata. Njegova djela danas se nalaze u mnogim muzejima i galerijama i privatnim kolekcijama širom svijeta - kazala je Medigović.

Prema njenim riječima, Đurić je uspio da ide u korak sa vremenom i zauzeo je posebno mjesto kako na svjetskoj, tako i na domaćoj sceni. Radio je neumorno i predano i držao se principa ,,Nulla dies sine liena“ (ni jedan dan bez povučene linije) što ga je i uvrstilo u velike umjetnike.

- Ovaj neumorni pregalac sopstvenim primjerom stalno je ukazivao na važnost kontinuiteta u radu, na značaj igre u stvaralačkom procesu. Često je govorio: ,,Uvijek mi se činilo da čovjek ne smije zaboravljati djetinjstvo. Ono traje tokom cijeloga života. Mislim da je to jedini način da se čovjek osjeća živim. Čovjek mora da sačuva onaj instinktivni ritam djetetov, i da ga ne zapuši kulturom, profesijom, opsesijom koje dolaze spolja“ – podsjetila je Medigović.

ČUVARI OD ZABORAVA

Direktor JU Muzeji i galerije Podgorice Sead Đokaj istakao je da ovo nije prva izložba Dada Đurića organizovana u ovoj ustanovi, ali je svakako najsveobuhvatnija i najznačajnija.

- Upravo ono što čini ovu izložbu posebnom jeste činjenica da se mogu vidjeti Dadovi najraniji radovi, od 1949. do 2008. godine, da se prvi put podgoričkoj i crnogorskoj javnosti stavljaju na uvid radovi iz privatnih kolekcija kolekcionara iz Crne Gore. Oni čine i većinu radova u samoj postavci, uključujući tri kapitalna rada na ovoj izložbi iz kolekcija galerista i kolekcionara Danijela Kordijea i Pjera Nahona - istakao je Đokaj.

Prema njegovim riječima, ova izložba je dokaz da kolekcionari nijesu ništa manje značajni čuvari od zaborava lika i djela umjetnika. Institucionalna zaštita, kako je objasnio, počiva i na obavezi, za razliku od privatne kolekcije, koja je isključivo materijalizacija umjetničkog senzibiliteta i poštovanja

- Odabir prezentovanih radova je samo dio onoga do čega se u ovom trenutku moglo doći i, bez sumnje, mnogi kolekcionari nijesu obuhvaćeni – rekao je Đokaj.

 

Ni jedan dan bez povučene linije
JU Muzeji i galerije Podgorice
Portal Analitika