Kultura

Na krilima bez glamura

Višemjesečna šuškanja da će nijema ratna drama „Wings“ biti pobjednik noći, nijesu bila pogrešna. No, da istorija Oskara počne zbrkom na koju smo sada već naviknuti – pobrinuo se izostanak filmova sa zvukom.
Na krilima bez glamura
Objektiv/PobjedaIzvor

Što mislite, kako bi izgledala dodjela filmskih nagrada bez glamura i zvaničnog uručenja priznanja dobitnicima, koju ljubitelji sedme umjetnosti ne bi mogli da gledaju na nekom improvizovanom ekranu, koja ne traje ni 15 minuta i tokom koje nema iznenađenja?

Prije devet decenija to se nije moralo zamišljati. Upravo tako protekla je prva dodjela Oskara održana 16. maja 1929. godine u hotelu „The Hollywood Roosevelt“ u Los Anđelesu.

 

Bezimeni kip

Tri mjeseca prije nego što je okupljena tadašnja holivudska elita (čitaj: članovi Američke akademije nauke i filma), svi su već znali ko će uzeti Oskare u 12 kategorija. Iako pozlaćeni kip koji sada odlično znamo na početku nije imao ovo famozno ime, predsjedniku Akademije Daglasu Ferbanksu i njegovom partneru u filmskom zločinu Vilijamu Si Demilu (brat kasnije poznatijeg Sesila Bi Demila) nije smetala „bezimena prepreka“.

Višemjesečna šuškanja da će nijemo monohromatsko ostvarenje „Wings“ u režiji Vilijama Velmana, biti pobjednik noći, nijesu bila pogrešna. Čuvena romantična ratna drama ušla je u istoriju kao dobitnik prvog najvažnijeg Oskara, pored onog za efekte. Da to ne bude jedini razlog da se „Wings“upiše u filmske čitanke, pobrinuo se Gari Kuper, kojem je ova drama poslužila kao odskočna daska za start fenomenalne karijere.

02-poster-pobjednika-1

Isključeni Čaplin

No, da istorija Oskara počne zbrkom na koju smo sada već naviknuti – pobrinuo se izostanak nominovanih filmova sa zvukom. Na listi kandidata nije bio blistavi „The Jazz Singer“ (Alan Kroslend, 1927), prvi zvučni film. Akademija ga je „zaobišla“ zbog fer igre – prema mišljenju njenih članova, nijema ostvarenja ipak nijesu mogla da pariraju onima sa zvukom.

Pometnju je napravio i Oskar za režiju. Prvi i jedini put u istoriji ove nagrade, Akademija je dodijelila nagradu u dvije kategorije: Luisu Majlstonu za komediju „Two Arabian Knights“ i Frenku Borzidžu za dramu „7th Heaven“.

Dok je Emil Dženings osvojio priznanja za najboljeg glumca za dvije uloge („The Last Command“ i „The Way of All Flesh“), Dženet Gejnor proglašena je za najupečatljiviju glumicu za čak tri role! Oduševila je članove Akademije u ostvarenjima „7th Heaven“, „Street Angel“ i „Sunrise: A Song of Two Humansdouble“.

Noć je obilježio i Čarli Čaplin. Specijalna nagrada za film „The Circus“ dodijeljena mu je kao kompenzacija štete – njegova „komunistička reputacija“ i manjak „popularnosti“ u tadašnjem Holivudu uticali su na isključenje ovog zanimljivog ostvarenja iz „regularnih“ kategorija. L. M.

 

FOTO: oscars.org / museumoutlets.com

Portal Analitika