Sci/Tech

Japancima ponestaje telefonskih brojeva pa prave duže

Japansko ministarstvo za komunikacije planira napraviti 10 milijardi telefonskih brojeva sa 14 cifri zbog toga što će do 2022. godine vjerovatno ostati bez brojeva s kombinacijama 11 cifri.
Japancima ponestaje telefonskih brojeva pa prave duže
Portal AnalitikaIzvor

Japan Times piše da su tri najveća operatera u zemlji, NTT Docomo, KDDI i SoftBank već odobrili ovaj prijedlog te da bi novi brojevi mogli ući u upotrebu prije kraja 2021. godine.

Deset milijardi telefonskih brojeva će počinjati s prefiksom 020 koji Japan trenutno koristi za Internet of Things uređaje. Iako su uvedeni početkom 2017. godine, 32,6 miliona od ukupno 80 miliona 020 brojeva u zemlji je već dodijeljeno do kraja marta ove godine. S obzirom da će 5G mreža u Japanu biti u funkciji 2020. godine, broj povezanih uređaja će se vjerovatno povećati, a to će rezultirati većim pritiskom an količinu dostupnih telefonskih brojeva.

Ovaj problem nemaju samo Japanci, jer su i korisnici u Velikoj Britaniji 2014. godine u određenim dijelovima zemlje morali unositi petocifreni prefiks kada su pozivali brojeve, a čak iako je to bilo na lokalnom nivou, počelo je ponestajati brojeva. Britanski regulator telekomunikacija Ofcom je počeo istraživati da li da izbaci pozivne brojeve u potpunosti jer zemlja prelazi na telefonske mreže bazirane na IP adresama.

Portal Analitika