Abiznis

Negativno mišljenje na finansijski izvještaj Ministarstva rada

Državna revizorska institucija (DRI), dala je danas negativno mišljenje na godišnji finansijski izvještaj i usklađenost poslovanja Ministarstva rada i socijalnog staranja sa zakonskom regulativom. Kolegijum DRI u sastavu senator DRI Nikola N. Kovačević - rukovodilac Kolegijuma, i predsjednik Senata dr Milan Dabović - član Kolegijuma, dao je uslovno mišljenje na pravilnost poslovanja Centra za socijalni rad Podgorica, negativno mišljenje na pravilnosti poslovanja Centra za socijalni rad Bar i pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na pravilnost poslovanja Centra za socijalni rad Berane za 2017. godinu.
Ilustracija
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz te DRI, finansijskom revizijom je utvrđeno da godišnji finansijski izvještaj Ministarstva rada za 2017. godinu nije u svim materijalno značajnim aspektima sastavljen i prezentovan na fer i objektivan način u skladu s važećim okvirom finansijskog izvještavanja.

„Revizijom je utvrđeno da Ministarstvo u konsolidovanom finansijskom izvještaju nije iskazalo prihode centara i drugih javnih ustanova  koje se finansiraju preko Ministarstva u iznosu od 989.907,64 eura, izdatke u iznosu od 979.940,92 eura, depozite na žiro računima istih i na računima otvorenim za isplatu socijalnih davanja sa stanjem na dan 1.1.2017. u iznosu 1.216.099,28 eura, kao ni depozite sa stanjem  na dan 31.12.2017. u iznosu od 599.400,70 eura. Ministarstvo u Izvještaju o neizmirenim obavezama (obrazac 5) nije iskazalo obaveze javnih ustanova čiji su izvještaji predmet konsolidacije u iznosu za 50.652,21 eura, Ministarstvo je sa pozicije izdataka za socijalna davanja prenijelo centrima i javnim ustanovama budžetska sredstva u iznosu od 545.679,46 eura za materijalne troškove,  što ukazuje da sredstva u navedenom iznosu nijesu korištena za namjene odobrene Zakonom  o budžetu. Takođe je utvrđeno da Ministarstvonije vršilo isplatu izdataka u iznosu od 673.219,85 eura sa odgovarajućih pozicija shodno Pravilniku o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet države Crne Gore i budžete opština. Navedene nepravilnosti predstavljaju materijalno značajnu grešku u odnosu na utvrđenu materijalnost od  229.507 eura“, ističu iz DRI.

Revizijom pravilnosti utvrđeno je, navode iz te institucije, da Ministarstvo rada nije  finansijske transakcije i druge aktivnosti u svim materijalnim aspektima uskladilo sa zakonima i drugim propisima koji su identifikovani kao kriterijumi za predmetnu reviziju.

„Revizijom su utvrđene neusklađenosti poslovanja Ministarstva sa: Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti, Zakonom o javnim nabavkama, Zakonom o državnoj imovini, Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica, Zakonom o radu, Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, Zakonom o sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru, Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, Uredbom o načinu vođenja evidencije pokretne i nepokretne imovine i popisu stvari u državnoj svojini, Pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet države Crne Gore i budžete opština, Pravilnikom o bližim uslovima za ostvarivanje osnovnih materijalnih davanja iz socijalne i dječje zaštite, Odlukom o kriterijumima za utvrđivanje visine naknade za rad članova radnog tijela ili drugog oblika rada, Internim pravilom“, navodi se u saopštenju DRI.

Revizijom pravilnosti poslovanja Centra za socijalni rad Podgorica utvrđeno je da finansijske transakcije i druge aktivnosti centra nijesu u svim materijalnim aspektima bile usklađene sa zakonima i drugim propisima koji su identifikovani kao kriterijumi za predmetnu reviziju. Neusklađenost se, kako objašnjavaju iz DRI, odnosila na nedosljednu primjenu Zakona o državnoj imovini, Zakona o radu, Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, Uredbe o načinu vođenja evidencije pokretnih i nepokretnih stvari i popisu stvari u državnoj svojini, Uredbe o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru i Uputstva o bližem načinu vršenja popisa pokretnih i nepokretnih stvari u državnoj imovinu.

„Subjekt revizije je uz Izjašnjenje na preliminarni izvještaj dostavio dokaze da je u 2019. godini otklonio utvrđene nepravilnosti i iz tog razloga nijesu date preporuke za otklanjanje istih. Revizijom pravilnosti poslovanja Centra za socijalni rad Bar utvrđeno je da finansijske transakcije i druge aktivnosti Centar nije u svim materijalnim aspektima uskladio sa zakonima i drugim propisima koji su identifikovani kao kriterijumi za predmetnu reviziju. Neusklađenost se odnosila na nedoslednu primjenu Zakona o sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru, Zakona o državnoj imovini, Zakona o javnim nabavkama, Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti, Zakona o radu, Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Uredbe o načinu vođenja evidencije pokretnih i nepokretnih stvari i popisu stvari u državnoj svojini, Uredbe o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, Uredbe o kancelarijskom poslovanju organa državne uprave, Pravilnika o načinu sačinjavanja i podnošenja finansijskih izvještaja budžeta, državnih fondova i jedinica lokalne samouprave, Pravilnika o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet države Crne Gore i budžete opština, Granskog kolektivnog ugovora za socijalnu djelatnost, Statuta Centra i Uputstva o bližem načinu vršenja popisa pokretnih i nepokretnih stvari u državnoj imovinu“, ističe se u saopštenju dostavljenom našem portalu.

Revizijom pravilnosti poslovanja Centra za socijalni rad Berane utvrđeno je da su finansijske transakcije i druge aktivnosti Centra u svim materijalnim aspektima usklađene sa zakonima i drugim propisima koji su identifikovani kao kriterijumi za predmetnu reviziju, osim na navedeno u Izvještaju pod tačkom  5.6 – neizmirene obaveze, 5.7 – evidentiranje i popis imovine, 5.11.6 – izdaci za zakup i 5.12 – javne nabavke pa se Centru za socijalni rad Berane skreće pažnja:

- da Centar dostavlja podatke o pokretnoj i nepokretnoj imovini organu uprave nadležnom za poslove imovine, shodno članu 50 Zakona o državnoj imovini;

- da Centar evidentira obaveze u poslovnim knjigama na klasi 2 shodno Pravilniku o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore i budžete opština;

- da Centar ugovore o zakupu zaključuje u skladu sa odredbama člana 639 Zakona o obligacionim odnosima.

„Zbog izraženih negativnih mišljenja i utvrđenih nepravilnosti, nadležni Kolegijum za vršenje predmetne revizije se saglasio da se konačni Izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja Ministarstva rada i socijalnog staranja i revizije pravilnosti poslovanja centra za socijalni rad u Podgorici, Baru i Beranama za 2017. godinu, dostavi Odboru za rad, zdravstvo i socijalno staranje i Odboru za ekonomiju, finansije i budžet na upoznavanje, a zbog karaktera utvrđenih nepravilnosti u poslovanju Centra za socijalni rad Bar da se isti dostavi Državnom tužilaštvu na ocjenu i mišljenje“, poručuju iz DRI.

Konačan Izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja Ministarstva rada i socijalnog staranja i izvještaj o reviziji pravilnosti poslovanja centara za socijalni rad u Podgorici, Baru i Beranama za 2017. godinu, izjašnjenja subjekata revizije na Preliminarni izvještaj kao i Odgovori DRI na izjašnjenja objavljeni su na zvaničnoj internet stranici Državne revizorske institucije.

Portal Analitika