Politika

Poštovaće maticu Srbiju

Osnivačka skupština „Saveza Srba iz Crne Gore“ - udruženja čiji su članovi Srbi rođeni u Crnoj Gori a žive u Srbiji održana je u srijedu u Beogradu. Cilj novoformirane organizacije, kako je objašnjeno, zaštita prava i interesa srpskog naroda u Crnoj Gori.
Poštovaće maticu Srbiju
PobjedaIzvor

Za predsjednika tog tijela izabran je Željko Čurović, a predsjednika Skupštine Jovo Drobnjak. Čurović je, kako prenosi agencija Tanjug, rekao da će novoformirani savez „raditi na temelju tradicionalnih vrijednosti srpskog naroda usklađenih sa sadašnjim vremenom i štititi prava i interese srpskog naroda u Crnoj Gori“.

Drobnjak je istakao kako je u ovom vremenu potrebna takva skupština, jer je, kako je ocijenio, „ugroženo cjelokupno srpstvo“.

 - Ono je ugroženo i materijalno, i kulturno i na vjerski način. Mi ćemo poštovati maticu Srbiju i ništa nećemo činiti mimo matice - rekao je Drobnjak.

 Dodao je, takođe, da će matici Srbiji davati svoje prijedloge i sugestije, te da „strančarenja“ unutar saveza neće biti. Osnivačkoj skupštini prisustvovali su, između ostalih, i predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.

Vuksanović: Ne razmišljam o tome

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović kazao je za Pobjedu kako je čuo da je u Beogradu formiran „Savez Srba iz Crne Gore“, ali da nema nikakve preciznije informacije o tom udruženju.

- Čuo sam da je nešto formirano, ali nemam nikakva konkretna saznanja o tome. Nijesmo učestvovali u tome – kazao je Vuksanović. Na pitanje našeg lista kako, kao predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta, gleda na to što se u Beogradu formira oraganizacija čija je svrha zaštita srpskog naroda u Crnoj Gori, Vuksanović je odgovorio kako „ne razmišlja o tome“.

Portal Analitika