Crna hronika

Kožar optužen samo zato što se tako zove

U roku od 15 dana vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici donijeće odluku o izmijenjenoj optužnici specijalne tužiteljke Lidije Vukčević, kojom se za teško ubistvo putem podstrekavanja Slobodana Šaranovića tereti Baranin Alan Kožar, a za stvaranje kriminalne organizacije državljanin Srbije Milan Dinić.
Kožar optužen samo zato što se tako zove
Dnevne novineIzvor

Dopunjenom optužnicom Diniću se na teret stavlja i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Naime, na jučerašnjem ročištu za kontrolu ove optužnice, tužiteljka Vukčević kazala je da ostaje pri navodima tog akta, dodajući da se temelji na pravno valjanim dokazima.

S druge strane, branioci Kožara koji je u bjekstvu i Dinića stražarno sprovedenog iz ZIKS-a, tražili su da se obustavi postupak. Konkretno, branilac Alana Kožara, advokat Zoran Piperović kazao je da je ovdje problem samo u imenu njegovog branjenika, jer “da se on ne zove tako on ne bi bio optužen”.

Kako je dodao, Diniću se na teret stavlja teško ubistvo putem podstrekivanja, a podstrekivanja nema kada podstrekivač nije uspio formirati odluku kod podstreknutog.

“Takođe, podstrekivanja nema kada je podstrekivač uspio podstreknutom da formira volju, ali podstreknuti iz bilo kog razloga nije uspio da izvrši krivično djelo”, pojasnio je Piperović citatom iz literature.

Optužnicom mu se stavlja na teret teško ubistvo iz člana 144 stav 4 Krivičnog zakonika Crne Gore počinjeno “iz koristoljublja, radi izvršenja ili prikrivanja drugog krivičnog djela, iz bezobzirne osvete ili iz drugih niskih pobuda”. U tom dijelu advokat Piperović je kazao da u dispozitivu optužnice nema riječi o kakvom je koristoljublju riječ, koje djelo se prikriva i koje su to niske pobude.

Kako je istakao Piperović, glavni dokazi SDT-a su dva lista papira A4 formata ispisana rukopisom dva fizička lica.

“Ta dva papira Tužilaštvo naziva dokumentima. To se ne može prihvatiti kao relevantno. Krešendo priče je u obrazloženju optužnice, gdje se navodi da se ovim dokumentima’ utvrđuje postojanje kriminalne organizacije. Ne znam kod kojeg suda bi ovo prošlo”, kazao je Piperović, dodajući da se i izjava pokojnog Šaranovića data u VDT-u u kojoj navodi da je došao da preda telefon i pištolj da bi ga tužilaštvo ostavilo na miru, mogla priključiti ovoj optužnici.

Naime, dva papira koje odbrana pominje su upitnici koje je VDT-u dostavila Gordana Šaranović, žena pokojnog Slobodana, koje je upravo njen suprug sastavljao, a na njih je odgovarala majka optuženog Dinića.

Branilac Dinića, advokat Damir Lekić kazao je opružnica pravno i činjenično neutemeljena, te da je jedino nesporno nedozvoljeno držanje oružja za šta se njegov branjenik tereti.

Prema optužnici, Kožar je tokom 2016. godine organizovao kriminalnu organizaciju koja je planirala izvršenje više krivičnih djela.

Pripadnik kriminalne organizacije postao je Dinić i više nepoznatih osoba, a svaki član je imao unaprijed određeni zadatak. Kožar je, prema optužnici, pojedinim članovima kriminalne organizacije predao oružje kojima će biti izvršeno ubistvo.

On se, kako se navodi, u decembru 2016. sastao sa Dinićem i predao mu pištolj sa mecima i mobilni telefon i dao uputstvo da liši života sada pokojnog Šaranovića.

Dinić je 24. decembra 2016. godine tražio da se sastane sa Šaranovićem kojem je tom prilikom predao navedeni pištolj i mobilni telefon sa SIM karticom.

Šaranović je ubijen nekoliko mjeseci kasnije u Budvi ispred svoje zgrade.

Portal Analitika