Zanimljivosti

(FOTO) Otvoren viseći most preko Nila

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi otvorio je viseći most preko Nila koji je proglašen najširim u svijetu, u jednom od niza velikih projekata predvođenih vojskom i osmišljenih za unaprjeđenje infrastrukture i stvaranje radnih mjesta.
(FOTO) Otvoren viseći most preko Nila
index.hrIzvor

Most koji prelazi Nil sjeverno od središnjeg Kaira, ključna je karika na autoputu koji se proteže od Crvenog mora na istoku do sjeverozapadne obale Egipta i namijenjen je smanjenju zakrčenosti u glavnom gradu.

Šest saobraćajnih traka u svakom smjeru

U srijedu ujutro u središtu Kaira zaustavljen je promet dok je Sisi putovao kako bi otvorio most s ministrima i vojnim generalima.

Kao najširi most, ima šest saobraćajnih traka u svakom smjeru i širok je 67,3 metra. Regionalni direktor za Ginisovu knjigu svjetskih rekorda prisustvovao je otvaranju i potvrdio da je to najširi viseći most na svijetu.

Za njegovu konstrukciju korišteno je oko milion kubnih metara betona i 1400 kilometara čelične žice za 160 kablova, navedeno je u prezentaciji na službenom otvaranju.

Most prelazi preko ostrva Varakua, koji broji oko 100 hiljada stanovnika, od kojih su neki protestvovali protiv planiranih rušenja na ostrvu i projekta razvoja ostrva u "modernu stambenu zajednicu".

(FOTO) Otvoren viseći most preko Nila
Most na Nilu
Portal Analitika