Društvo

Šehović : Digitalizacija je tu za kritičko promišljanje, a ne površnost

Digitalizacija u obrazovanju je velika šansa, ali i izazov u smislu pravilne upotrebe, koja podrazumijeva kritičko promišljanje, a nikako površnost i puki konzumerizam, te smo ovoj temi u Crnoj Gori prišli vrlo entuzijastično, ali i temeljno i pažljivo, rekao je ministar prosvjete, dr Damir Šehović povodom učešća na Međunarodnoj konferenciji „Going global", koja se održava od 13 do 15. maja, u Berlinu.
Šehović : Digitalizacija je tu za kritičko promišljanje, a ne površnost
Portal AnalitikaIzvor

U radu Konferencije učestvuje i direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurjpejović. British Council Worldwide organizuje "Going global" za međunarodne lidere u obrazovanju, a fokus je bio na budućnosti visokog obrazovanja u digitalnom svijetu, te razmjeni znanja i primjera dobre prakse.

Konferenciju su, između ostalih, otvorili: direktorica Britanskog savjeta u Njemačkoj Rejčel Loni, njemačka ministarka za obrazovanje i istraživanje Anja Karliček, ministar Ujedinjenog Kraljevstva za univerzitete, istraživanje, nauku i inovacije Kris Skidmor, ali i umjetnik i pisac poznat po knjizi "Novo mračno doba" Džejms Bridl.

berlin2

Šehović je rekao i da su, pored akademskog usavršavanja, neke od važnih vještina u visokom obrazovanju upravo one o kojima je govoreno na Konferenciji: digitalna pismenost, kritičko razmišljanje, kreativnost, emocionalna inteligencija.

Kako je istakao, Konferencija je odlična prilika da se razmijene iskustva o tome na koji način se mora voditi proces digitalizacije u obrazovanju, posebno uzevši u obzir da ona ima ogroman potencijal da podstakne inovacije i kreativnost, ukoliko učenici steknu primjenljiva i sistemska znanja iz internet tehnologija i programiranja konkretno, i samim tim nauče da kreiraju novu vrijednost.

"Pravilan pristup digitalizaciji je ključan, jer digitalno ne smije da dovede mlade u stanje konfuzije i izgubljenosti, već suprotno", rekao je Šehović. Na događaju je, između ostalog, saopšteno da je to dobra prilika da se pažnja usmjeri na raznolikost stručnih kompetencija koje se mijenjaju upravo pod uticajem digitalizacije, te razmotri kako to utiče na dinamiku tržišta rada.

Zaključeno je i da su, sa jedne strane, rješenja za mnoge od svjetskih izazova dostupna upravo zahvaljujući novim tehnologijama, dok istovremeno brzina i obim promjena mijenjaju drastično prirodu poslova, a time i tržište rada i poslovne modele. Akcenat je bio i na studentskim razmjenama te istrživanjima, kao važnom dijelu interuniverzitetske saradnje.

Konferencija daje priliku za umrežavanje kreatora politike i praktičara iz oblasti obrazovanja, na globalnom nivou. Događaj je okupio visoke predstavnike vlada, donosioca odluka, univerziteta, novinara i stručnih tijela iz oblasti obrazovanja, širom svijeta.

Portal Analitika