Politika

Kotor: Nova većina na čelu sa DPS-om preuzima vlast

Odbornici Demokratske partije socijalista u Skupštini opštini Kotor predaće danas inicijativu za sazivanje vanredne sjednice lokalnog parlamenta sa jednom tačkom dnevnog reda izbor predsjednika opštine, saopšteno je Pobjedi iz kotorskog Odbora DPS-a.
Kotor: Nova većina na čelu sa DPS-om preuzima vlast
PobjedaIzvor

Odluka najjače partije u tom gradu uslijedila je svega par sati nakon što je lokalni SDP, nakon raskola u toj stranci, isključio iz članstva predsjednicu kluba odbornika Brunu Lončarević zbog najavljene saradnje sa DPS-om.

- S obzirom na to da nijesmo fejsbuk partija i ne podržavamo vaninstitucionalne mehanizme djelovanja, na sjednici Izvršnog odbora DPS Kotor sa klubom odbornika jednoglasno je utvrđen prijedlog za pokretanje inicijative za izbor predsjednika Opštine Kotor, i to samo sa jednim ciljem – obezbijediti uslove za nesmetan razvoj i prosperitet grada Kotora i njegovih sugrađana, navodi se u saopštenju iz DPSa koje je dostavljeno Pobjedi.

Sjednici Izvršnog odbora prisustvovao je i koordinator u ime Predsjedništva Demokratske partije socijalista, Branko Čavor. Iz te partije nije saopšteno ko će biti kandidat za predsjednika opštine.

Prema saznanjima Pobjede, nakon konsultacija sa centralom DPS-a, kandidat za predsjednika opštine biće poznat u naredna tri dana. DPS u kotorskom parlamentu ima 12 odbornika, SD dva, Liberalna partija jedan, HGI takođe jedan i sa glasom Brune Lončarević imaju većinu za izbor novog predsjednika opštine kao i za potpuno preuzimanje vlasti u tom primorskom gradu. Inicijativa DPS-a uslijedila je sam par sati nakon što je Predsjedništvo Opštinskog odbora Socijaldemokratske partije Kotor na hitnoj sjednici donijelo odluku o isključivanju odbornice Brune Lončarević, zbog njene namjere da „suprotno jednoglasnoj odluci organa SDP-a, na opštinskom nivou uđe u saradnju sa DPS-om“.

 Iz SDP-a je sinoć saopšteno da su druga dva odbornika SDP u kotorskom parlamentu, Goran Brguljan i Tena Božović „ostali vjerni politici i odlukama SDP“.

Podsjećaju da su 7. maja donijeli odluku o tome da opštinski odbor SDP neće ulaziti u bilo kakve aranžmane sa DPS-om u skladu sa politikom partije na državnom i lokalnom nivou. -Ovakvo ponašanje predstavlja izdaju zajedničke političke ideje, članova i preko 1000 glasača SDP u Kotoru i zbog toga mora biti svjesna, da će ostaviti trajan pečat na njen, do sad stečeni politički i društveni ugled, Potez Lončarević tumačimo i u kontekstu nepoštovanja odluke pri glasanju oko razrješenja Vladimira Jokića, kada je mimo predloženog rješenja o referendumu oko ključnih elemenata ugovora o Luci, svojim postupkom nanijela štetu partiji i na lokalnom i državnom nivou, zaključili su u SDP-u.

Bivši predsjednik opštine iz Demokrata Vladimir Jokić smijenjen je 24. aprila glasovima 18 odbornika, među kojima i dva odbornika iz redova Socijaldemokratske partije. Smjena predsjednika uslovila je tešku krizu u radu lokalne vlasti imajući u vidu da nekoliko stotina opštinskih službenika i dalje ne prima plate a gradska uprava ne funkcioniše i to na pragu turističke sezone

Portal Analitika