Region

Ambasada SAD: Dosta je sa zločincima i optuženima za kriminal u Vladi Kosova

Ambasada SAD u Prištini izrazila je zabrinutost zbog imenovanja "nekvalifikovanih pojedinaca na visoke pozicije u Vladi Kosova" uključujući, kako se navodi, "osobe osuđene za ratne zločine, pod aktivnim optužnicama za teška krivična djela i osumnjičene za ozbiljne zloupotrebe vlasti".
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
N1Izvor

Iz ambasade je upućen poziv političkim liderima na Kosovu da "ozbiljno" shvate to pitanje i "zaustave i preokrenu postojeći trend u imenovanjima pojedinaca čiji izbor izgleda unaprjeđuje kratkoročne političke ciljeve, a ne legitimne potrebe građana Kosova ili kredibilitet države".

"Pozivamo građane Kosova kao i njegove lidere da razmisle o tome kakvo lice žele da Kosovo pokaže svijetu", stoji u saopštenju.

Navodeći da bi u demokratiji, "pojedinci imenovani na visoke pozicije trebalo da pokazuju etičko i kvalifikovano lice svijetu", iz ambasade je ocijenjeno da "kosovski obrasci imenovanja, nažalost, predstavljaju suprotnost".

"Nekvalifikovani pojedinci, one koje je pravosuđe kaznilo ili aktivno krivično goni za teška krivična dela, kao i oni koji su pokazali spremnost da postupaju nekažnjeno i zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja, nemaju šta da rade na javnim funkcijama", stoji u saopštenju. Ocjenjuje se da imenovanje "nekvalifikovanih" osoba "podriva javno povjerenje koje Kosovo pokušava da izgradi, lišava zemlju kompetentnih i uglednih pojedinaca koji su najsposobniji da obavljaju poslove vlade i sramoti žrtve prošlih krivičnih djela tih pojedinaca".

"To i ometa napredak Kosova u izgradnji međunarodnog ugleda koji bi ga učinio poželjnim partnerom drugih država i jača poziciju protivnika koji bi mogli da tvrde da Kosovo nije posvećeno vladavini prava", stoji u saopštenju.

Dodaje se da na javnim funkcijama "nema mjesta za one koji su umiješani u teška krivična djela".

Portal Analitika