Društvo

Cetinjski gimnazijalci po šesti put podržani na UpShift programu

Ekipa cetinjskih gimnazijalaca u sastavu: Anđela Čelebić, Teodora Petrović, Tamara Nikolić, Ksenija Nikolić i Jovan Martinović uspjeli su obezbjediti podršku tokom dvanaeste UpShift radionice, za omladinsku razmjenu, koja će se desiti tokom juna mjeseca, sa svojim vršnjacima iz Rožaja, sa kojima će zajedno raditi na problemu etničke netrpeljivosti. 
Cetinjski gimnazijalci po šesti put podržani na UpShift programu
Portal AnalitikaIzvor

Ovi srednjoškolci će raditi sa svojim vršnjacima na poštovanju različitosti, a razmjena je zamišljena tako da mladi iz Rožaja budu gosti na Cetinju, gdje će zajedno raditi u okviru raznovrsnih aktivnosti kao što su radionice, druženja, studijske posjete.

Prijave za dvanaesti UpShift su bile otvorene za sve mlade i adolescente, od 13 do 19 godina, iz svih crnogorskih opština. Mladi su prepoznali mnoštvo problema u svojim zajednicama. Dvanaesta UPSHIFT radionica održala  se od 10. do 12. maja, u Hotelu Park, u Bijeloj. Tokom ta tri dana, sve timove je čekao intenzivan rad na analizi problema i koracima do njegovog rješenja, a sve to uz konstantnu pomoć i podršku mentora. 

Laboratorija inovacija za mlade Kreaktivator je inicijativa nastala pod okriljem Unicef Montenegro finansirana od strane ING i podržana od Ministarstva prosvjete Crne Gore, a implementirana od strane DigitalizujMe.  Godine 2010. UNICEF je pokrenuo ambicioznu mrežu laboratorija za inovacije (Innovation Labs), prepoznajući da je za najbolju primjenu inovativnih rješenja potrebno duboko razumijevanje svih slojeva društva. Laboratorije za inovacije omogućavaju globalnu disperziju lokalnih znanja UNICEF. U svijetu trenutno postoji 14 laboratorija za inovacije, od čega je 5 usmjereno na mlade i adolescente.  

Laboratorija inovacija za mlade u Crnoj Gori, koja nosi ime “Kreaktivator”, je šesta laboratorija te vrste u svijetu. Njen cilj je da poveže vladine institucije, nevladin sektor i civilno društvo sa mladima i adolescentima, kako bi se zajedničkim snagama radilo na iznalaženju kreativnih rješenja za probleme prepoznate u lokalnim zajednicama. Laboratorija će podržati veliki broj projekata sa mladima i adolescentima na području Crne Gore. Ovaj pristup će obezbijediti pružanje jednakih mogućnosti izazovima iz različitih sfera života. Istraživanja i praksa su pokazali da takav pristup obezbjeđuje trajna rješenja koja su lakše prihvaćena od strane zajednice, jer su prepoznata kao relevantna.

Portal Analitika